FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKARE-OŽBOLT: O ZABRANI VELIČANJA TOTALITARNIH REŽIMA IDUĆEG TJEDNA NA VLADI

ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Na idućoj sjednici Vlade raspravljat ćese o prijedlogu izmjene Kaznenog zakona (KZ) kojim bi se zabranilopromicanje i veličanje totalitarnih ideologija, najavila je danaspredsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.
ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Na idućoj sjednici Vlade raspravljat će se o prijedlogu izmjene Kaznenog zakona (KZ) kojim bi se zabranilo promicanje i veličanje totalitarnih ideologija, najavila je danas predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

"Prijedlog zakona još nije gotov i za sada ne mogu govoriti kakvo će rješenje biti ponuđeno, no u DC-u smatramo da u samom zakonu ne treba nabrajati totalitarne ideologije na koje će se zakon odnositi", kazala je Škare-Ožbolt, odgovarajući na upit hoće li u zakonu izraz totalitarizam obuhvaćati fašizam i nacizam, ali i boljševizam. Naime, u medijima je objavljeno da je upravo takvo zakonsko rješenje pripremila Uprava za kazneno pravo Ministarstva pravosuđa.

Škare-Ožbolt je kazala da u Ministarstvu, koje je Vlada prošlog tjedna zadužila da dostavi nacrt izmjene KZ-a, "još nemaju jasnu viziju kako će prijedlog izgledati".

Kazala je da DC jasno dijeli antifašizam od boljševizma, ali i da je potpuno bespredmetno uspoređivati te ideologije. Naglasila je da će DC potaknuti inicijativu da se unutar HAZU-a okupe stručnjaci koji bi na znanstveni način istraživali povijest i vrednovali događaje iz prošlosti.

Osvrnuvši se na posjet Republikanskoj konvenciji u SAD-u, na koju su je pozvali britanski konzervativci, Škare-Ožbolt je ocijenila kako je među europskim strankama narodnjačke orjentacije, čiju su predsjednici bili na konvenciji, "raspoloženje prema Hrvatskoj vrlo pozitivno".

"Čule su se pohvale na račun Hrvatske i uvjeravanja da ćemo 2007. dobiti priliku ući u EU", kazala je.

Vesna Škare-Ožbolt najavila je da će zagrebačkog odvjetnika Antu Nobilu prijaviti odvjetničkoj komori zbog njegovih optužbi da je kao ministrica pravosuđa utjecala da se njegov branjenik Miroslav Kutle u "slučaju Tisak" osudi na šest i pol godina zatvora te da je čitav postupak montirani proces u kojemu se odluka suda znala i prije nego što je napisana.

"Nisam intervenirala, niti ću ikada intervenirati u bilo kojem sudskom predmetu", odbacila je optužbe Škare-Ožbolt.

Tjednik "Globus" u posljednjem je broju objavio članak o pismu koje je Nobilo uputio Kutli u zatvor, a u kojem optužuje ministricu pravosuđa i niz državnih i pravosudnih dužnosnika da su utjecali na visinu izrečene kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙