FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odnosi s Hrvatskom središnja predizborna tema

LJUBLJANA,30. rujna 2004.(Hina) - Odnosi s Hrvatskom glavna su temazavršnice predizborne kampanje u Sloveniji, pokazala je i emisijaSlovenskog radija u četvrtak popodne u kojoj su nastupili stranačkiprvaci, sadašnji premijer Anton Rop i njegov glavni izazivač JanezJanša, predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Janez Podobnik iostali stranački čelnici.
LJUBLJANA,30. rujna 2004.(Hina) - Odnosi s Hrvatskom glavna su tema završnice predizborne kampanje u Sloveniji, pokazala je i emisija Slovenskog radija u četvrtak popodne u kojoj su nastupili stranački prvaci, sadašnji premijer Anton Rop i njegov glavni izazivač Janez Janša, predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Janez Podobnik i ostali stranački čelnici.

Odnosima s Hrvatskom u svjetlu nedavnog incidenta kod graničnog prijelaza Plovanija bilo je posvećeno 50 minuta emisije koja je trajala sat i pol, a svi su se suglasili da su odnosi s Hrvatskom postali glavna predizborna tema koja će možda i utjecati na izborni rezultat.

Janez Podobnik je izjavio da se incident u kojemu je hrvatska policija "bez povoda pokazala brutalnost" dogodio "na slovenskom teritoriju" i da je osobno zadovoljan učincima koje je to proizvelo u slovenskoj politici.

"To je pitanje o kojemu je sada slovenska politika postala jedinstvena, a prije toga slovenska je vlast taj teritorij smatrala otpisanim i tako se ponašala", rekao je Podobnik.

Važno je da je sada vanjskopolitički odbor parlamenta donio zaključak da se incident dogodio na slovenskom teritoriju i da se uvažava stanje koje je na tom teritoriju bilo 25. lipnja 1991. godine, rekao je Podobnik.

Slovenski premijer i predsjednik liberalnih demokrata (LDS) Anton Rop rekao je da je njegova vlada u povodu incidenta prihvatila cijeli niz mjera kojima je osudila postupak hrvatske policije.

Rop je govoreći o incidentima u Piranskom zaljevu i na kopnenom dijelu granice u Istri rekao da ih nikada nije bilo toliko koliko sada u predizborno vrijeme te da ih je od kolovoza do danas bilo 16.

Dodao je da je cilj njegove vlade dijalog i da će ona "u određivanju granice na moru i na kopnu" uspjeti ono što je postigla i kad je Hrvatska jednostrano proglasila zaštićeni ekološko-ribolovni pojas na Jadranu.

"Nije naš cilj blokirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a Hrvatskoj smo ponudili i sporazum o izbjegavanju graničnih incidenata", rekao je Rop. Ukoliko bi Hrvatska odbacila takav sporazum, dodao je, to bi značilo da se Hrvatska "nije odlučila za europsku politiku" i da joj "nije mjesto u Europi". Ovim je riječima Rop odgovorio na tvrdnje čelnika nekih manjih stranaka da je slovenska vlada najavljujući uskraćivanje potpore Hrvatskoj pri ulasku u EU napravila grešku i oslabila svoje pozicije.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je odgovarajući na pitanje misli li da bi on kao premijer o pitanju granica lakše razgovarao s hrvatskim premijerom Sanaderom, rekao da nema te iluzije.

"Hrvatska je politika (u pogledu stajališta o granici) bila tvrda u vrijeme Tuđmana, za vrijeme vlade Ivice Račana, a takva je i danas", rekao je Janša.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič rekao je da se zauzima za međunarodnu konferenciju o državama bivše Jugoslavije na kojoj bi se poništile odredbe Badinterove komisije i podijelilo "jugoslavensko more". Jelinčič je rekao da nekadašnje međurepubličke granice nikada nisu bile priznate jer iza njih ne stoji nikakav međunarodni ugovor, a stajališta Badinterove komisije kojima su te granice priznate kao državne samo predstavljaju jedno "mišljenje". Međunarodnu konferenciju bi vodile SAD, Europska unija i Ruska federacija, predložio je Jelinčič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙