FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslodavci i sindikati u djelatnosti razminiranja nezadovoljni

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Udruga poslodavaca humanitarnograzminiranja, koja djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP),izrazila je danas nezadovoljstvo odnosom države i društva premafinanciranju razminiranja, kao i izvješćem o razminiranju koje jeHrvatski centar za razminiranje podnio Saboru.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja, koja djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), izrazila je danas nezadovoljstvo odnosom države i društva prema financiranju razminiranja, kao i izvješćem o razminiranju koje je Hrvatski centar za razminiranje podnio Saboru.

Ako se nastavi ovakav dotok sredstava za razminiranje, daleko smo od plana da se Hrvatska do 2010. očisti od mina, rekao je predsjednik udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja Boris Katić na konferenciji novinare u Zagrebu i dodao da u kolovozu zbog zastoja u financiranju nije bilo razminiranja.

Pirotehničari su potplaćeni, a poslodavci rade na granici zatvaranja svojih poduzeća, rekao je Katić.

Odnos države prema razminiranju osudio je i predsjednik sindikata pirotehničara Dražen Kiš, koji je bio gost na konferenciji za novinare. "Sindikat i poslodavci godinama upozoravaju na stanje u razminiranju, ali ih nitko ne sluša", kazao jer Kiš.

U ime poslodavaca u poslovima razminiranja, Katić je prozvao i javna poduzeća, poput HEP-a ili Hrvatskih šuma, zbog toga što ne uplaćuju sredstva koja su obvezni davati za razminiranje.

Posebno se osvrnuo na cijenu razminiranja. Rekao je da je prosječna cijena od 6,67 kuna po četvornom metru nerealna i da pada već godinama, iako je riječ o iznimno opasnom poslu od velike važnosti za državu.

Podsjetio je da je 1996. prosječna cijena razminiranja četvornog metra bila oko 27 kuna, lani 13,80 kuna, da bi ove godine pala na 6,67 kuna. Radi usporedbe, istaknuo da je u Angoli, gdje razminiravanje financira UN, cijena 8 dolara po četvornom metru usprkos nižoj cijeni rada lokalnog stanovništva.

I poslodavci i sindikati žele raspravljati s državom i o drukčijem plaćanju razminiranja, odnosno da se umjesto po četvornom metru, plaća po satu rada pirotehničara, kao i u ostalim uslužnim djelatnostima. Katić dodaje da niti svaki sat rada ne bi trebao imati istu cijenu jer nije svaki posao na razminiranju ili tehničkom izvidu jednake težine.

Predsjednik sindikata pirotehničara Dražen Kiš upitnim je ocijenio izvješće Hrvatskog centra za razminiranje razmatrano u Saboru prošlog tjedna, u kojem se navodi da je plan vraćanja razminiranih površina na uporabu premašen za preko 200 posto. Kiš sumnja u kvalitetu tehničkih izvida minski sumnjivog terena i tvrdi da Hrvatski centar za razminiranje bez sigurnih dokaza proglašava sigurnim prostorom, primjerice, poljoprivredno zemljište koje se obrađuje.

Predstavnici poslodavaca i sindikata osudili su danas i sporost Vlade koja je najavila, ali još nije utvrdila, prijedlog novog zakona o humanitarnom razminiranju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙