FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Batrovci: konzul i župan obišli područje razminiranja

BATROVCI/VUKOVAR, 22. rujna 2004.(Hina)) - Generalni konzul Srbije iCrne Gore u Vukovaru Milan Šapić i vukovarsko-srijemski župan NikolaŠafer obišli su danas područje koje se razminira u blizini pograničnogsrbijanskog mjesta Batrovci nedaleko od granice s RepublikomHrvatskom.
BATROVCI/VUKOVAR, 22. rujna 2004.(Hina)) - Generalni konzul Srbije i Crne Gore u Vukovaru Milan Šapić i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer obišli su danas područje koje se razminira u blizini pograničnog srbijanskog mjesta Batrovci nedaleko od granice s Republikom Hrvatskom.

"Projekti razminiranja pograničnih područja, kako na području Srbije tako i u Hrvatskoj, na osnovi suradnje centara za razminiranje jedne i druge države, vrlo su bitni za buduće odnose naših dviju država", ocijenio je tijekom obilaska područja, koje se razminira u blizini Batrovaca, generalni konzul Srbije i Crne Gore u Vukovaru Milan Šapić.

Direktor srpskog Centra za razminiranje Petar Mihajlović istaknuo je da će se razminiranjem područja oko Batrovaca steći i pretpostavke za dogradnju istoimenog srpskog graničnog prijelaza koji je, kao i susjedni hrvatski granični prijelaz Bajakovo, na autocesti Zagreb-Beograd. Granični prijelaz Batrovci do sada je bio "usko grlo za promet putnika i roba", dodao je.

Dosadašnje poslove razminiranja oko Batrovaca financirala je Direkcije za građevinsko zemljište Srbije, rekao je Mihajlović dodavši da će u budućem razminiranju toga područja, veličine oko 150.000 četvornih metara, sudjelovati Europska unija.

Procijenio je da je uz granicu s Hrvatskom minama onečišćeno oko 6 milijuna četvornih metara pograničnog područja. Prema zapisnicima kojima raspolaže srpski Centar za razminiranje i procjenama toga centra, u pograničnom području s Hrvatskom nalazi se još oko 9000 mina, izvijestio je Mihajlović. Dodao je kako je tijekom prošle i ove godine u pograničnom području s Hrvatskom razminirano 1,5 milijuna četvornih metara pri čemu je pronađeno i uništeno oko 3500 raznih vrsta mina.

Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer ocijenio je kako je "i u hrvatskom interesu da se granice razminiraju". "Kroz zajedničku suradnju vjerojatno možemo i brže pronaći potrebna sredstva za razminiranje", rekao je Šafer istaknuvši kako bi se razminiranjem bitno poboljšao život ljudi koji žive uz granicu Hrvatske i Srbije.

Procijenio je kako na kopnenom dijelu između Hrvatski i Srbije, od Gunje do Šida, prema njegovim spoznajama, nema neriješenih graničnih pitanja. "Druga je stvar granica na Dunavu i na iločkom području", rekao je.

Prije posjeta Batrovcima, o problemima razminiranja na području Hrvatske i Srbije te mogućnostima suradnje centara za razminiranje dviju država župan Šafer i generalni konzul Šapić razgovarali su u Vukovaru.

Za namjeru da zajedno sa županom Šaferom posjeti područje koje se razminira oko Batrovaca, konzul Šapić je nakon sastanka, u razgovoru s novinarima, rekao kako je to "želja i volja državne zajednice SiCG unaprjeđenje odnosa s RH te poboljšanje života uz granicu i sa srpske i s hrvatske strane".

Župan Nikola Šafer iznio je podatak kako je od završetka Domovinskog rata od posljedica mina u Vukovarsko-srijemskoj županiji stradalo 159 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙