FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat pomoraca Hrvatske: Olakšati kretanje pomoraca

RIJEKA,30. rujna 2004.(Hina) - U povodu Svjetskog dana pomorstva - 30.rujna - predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) danas su nasusretu s novinarima u Rijeci ocijenili da je u globalnoj pomorskojindustriji potrebno olakšati kretanje pomoraca i unaprijeditisigurnost na moru.
RIJEKA,30. rujna 2004.(Hina) - U povodu Svjetskog dana pomorstva - 30. rujna - predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) danas su na susretu s novinarima u Rijeci ocijenili da je u globalnoj pomorskoj industriji potrebno olakšati kretanje pomoraca i unaprijediti sigurnost na moru.

Predsjednik SPH Vladimir Svalina najavio je da će sindikat danas predstavnicima veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj predati zahtjev da ta država ratificira Konvenciju o sigurnosnim dokumentima pomoraca, što bi, kako ističe, značajno olakšalo kretanje pomoraca u američkim lukama.

Svalina je pojasnio da su nakon terorističkog napada na SAD, 11. rujna 2001., sigurnosne mjere u SAD-u pojačane u tolikoj mjeri da se pomorce gotovo izjednačuje s teroristima.

"Najveći problemi primjećeni su u SAD-u, gdje se pomorcima ne odobravaju dozvole za izlazak s broda, a od nekih kompanija zahtjeva se da s naoružanim stražarima osiguraju zadržavanje pomoraca na brodu", kazao je predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske.

U pismu koje će biti dostavljeno američkoj ambasadi, taj sindikat navodi da pomorci imaju značajnu ulogu u svjetskom gospodarstvu, jer se oko 90 posto ukupne trgovina obavlja morem.

"Priroda pomoračkog posla je posebna, jer se posade na brodovima nalaze tjednima, a mogućnost izlaska na kopno ima za njih životni značaj", ističe u pismu Sindikat pomoraca Hrvatske, te dodaje da je "prepreke tome postavila Vlada SAD-a."

Sindikat također napominje kako su "k tomu, i druge zemlje slijedile primjer SAD-a i prestale izdavati pomorcima vize za izlazak na kopno, što je propisano međunarodnim zakonima i konvencijama".

Predsjednik SPH-a Svalina također je rekao kako je pomorce posebno pogodila odluka SAD-a da ukine "crew list vize", te odredba da svaki pomorac vizu mora osobno ishodovati u konzulatima.

Vladimir Svalina naglasio je kako su pomorački sindikati i poslodavci uvjereni da bezrazložna ograničenja kretanja pomoraca imaju negativan učinak na pomorce koji imaju važnu ulogu u osiguranju brodova i luka.

Podsjetio je kako je radi potrebe većih sigurnosnih mjera na moru, 2003. donesena, a ove godine prihvaćena, nova Konvencija o sigurnosnim dokumentima pomoraca, koja propisuje da pomoračke isprave moraju imati digitalni otisak prstiju pomoraca.

Nakon što je Konvenciju ratificiralo nekoliko država ona je postala važeća, a u sindikatu se nadaju da će ju ratificirati i sve vlade pomorskih država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙