FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sabor nastavio raspravu o prijedlogu pomorskog zakonika

ZAGREB,17. rujna(Hina) - Zastupnici u Hrvatskom saboru u današnjemnastavku 10. sjednice pojedinačno raspravljaju o Vladinu prijedlogunovog Pomorskog zakonika.
ZAGREB,17. rujna(Hina) - Zastupnici u Hrvatskom saboru u današnjem nastavku 10. sjednice pojedinačno raspravljaju o Vladinu prijedlogu novog Pomorskog zakonika.

Novi bi Pomorski zakonik trebao omogućiti sigurnost plovidbe, zaštititi okoliš i zajamčiti konkurentnost hrvatskih pomoraca u odnosu na europske zemlje.

Brodarima se nalaže ispunjenje svih uvjeta za sigurnost plovidbe, uvodi se novi upisnik za jahte, kakav je do sada postojao samo za brodove, zabranjuje se plovidba pod stranim zastavama čime se želi stati na kraj 'sivim' i 'crnim' čarterima.

Zastupnici uglavnom pozdravljaju odredbe kojima je cilj zaštititi brodare i onemogućiti tzv. crne čartere, a nezadovoljni su dopuštanjem uplovljavanja stranih ratnih brodova u hrvatske unutarnje vode.

Oporbeni zastupnici Vladi zamjeraju što u Zakoniku, koji sadrži i odredbe o zaštiti i nadzoru zaštićene ekološko-ribolovne zone, nije riješila i pitanje obalne straže, koja, smatraju, jedina može osigurati tu zaštitu.

HDZ-ovi zastupnici smatraju, pak, da tom pitanju nije mjesto u Pomorskom zakoniku, nego da ga treba riješiti posebnim zakonom.

Iako prijedlog predviđa obvezu uplaćivanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje posade, zastupnici upozoravaju i da on u nekim odredbama pogoduje brodarima, na štetu pomorca, budući da se na pomorce ne primjenjuje Zakon o radu.

Državni tajnik u Ministarstvu mora Branko Bačić najavio je da će Vlada, do drugog čitanja prijedloga zakonika, još jednom razmotriti sve primjedbe sindikata pomoraca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙