FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi tjednik MORH-a "Hrvatski vojnik" izišao iz tiska

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Novi tjednik Ministarstva obrane"Hrvatski vojnik" danas je izišao iz tiska u nakladi od šest tisućaprimjeraka.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Novi tjednik Ministarstva obrane "Hrvatski vojnik" danas je izišao iz tiska u nakladi od šest tisuća primjeraka.

Tjednik je nastao spajanjem dvaju MORH-ovih glasila "Obrane", koji je bio informativno glasilo i "Hrvatskog vojnika" koji je pratio stručne teme.

Pokretanjem novoga "Hrvatskog vojnika" uštedjet ćemo oko 700 tisuća kuna na godinu, rekao je danas u tiskari AKD-a gdje je tiskan prvi broj toga tjednika ministar obrane Berislav Rončević.

Naglasio je da je list rađen po uzoru na neke najuglednije vojne časopise u svijetu te da se u cijelosti može čitati na internetskim stranicama www.hrvatski-vojnik.hr .

AKD je za tisak odabran na natječaju kao najbolji ponuđač, a ušteđeni ćemo novac uložiti u školovanje naših ljudi, istaknuo je ministar Rončević.

U MORH-u ističu da će se oko 2500 primjeraka "Hrvatskog vojnika" ponuditi i civilnom tržištu, a oko 700 primjeraka podijelit će se besplatno umirovljenim generalima i admiralima, vojnim izaslanicima te stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

Inače, u prvom broju novog tjednika objavljen je razgovor s ministrom Rončevićem koji je, među ostalim, za idući mjesec najavio da će biti gotova studija o profesionalizaciji HV-a. Konačna odluka, dakako, uvelike će ovisiti i o novčanim mogućnostima, ali i o geopolitičkom okružju.

"Želimo da studija bude podvrgnuta široj raspravi i da se svi oni koji smatraju da o tom vrlo važnom pitanju obrane i nacionalne sigurnosti mogu reći svoj stručni sud, uključe sa svojim argumentima", rekao je u razgovoru ministar Rončević.

Također je odgovorio da za mogući odlazak hrvatskih vojnika u mirovnu misiju u Irak moraju biti zadovoljeni politički, pravni, operativni i novčani uvjeti.

"Konkretno to znači da ponajprije mora postojati politička volja države, a zatim se mora provesti Ustavom i zakonom zajamčena propisana procedura, sukladno odredbi Ustava RH, po kojoj dvotrećinska većina zastupnika u Hrvatskom saboru mora podržati odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, policije, civilne zaštite te državnih službenika i namještenika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu. Potom potrebna je izjava dragovoljnosti, a nakon toga moramo obučiti i adekvatno opremiti eventualne sudionike misije i na kraju Vlada treba osigurati sredstva iz pričuve, jer se sudjelovanje u mirovnim misijama ne financira iz proračuna", izjavio je u interviewu ministar.

Rončević je u interview za prvi broj "Hrvatskog vojnika" također najavio određene promjene u rješavanju statusa državnih službenika i namještenika i viška djelatnih vojnih osoba u MORH-u te bolje praćenje karijera naših časnika i dočasnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙