FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIN IZ BIH UHIĆEN U SAD-U JER JE SKRIO UČEŠĆE U GENOCIDU

WASHINGTON,30. rujna(Hina) - Američke vlasti uhitile su bosanskogSrbina Marka Boškića pod optužbom da je od imigracijskih vlastiprikrio sudjelovanje u genocidu nad bosanskim Muslimanima uSrebrenici, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.
WASHINGTON,30. rujna(Hina) - Američke vlasti uhitile su bosanskog Srbina Marka Boškića pod optužbom da je od imigracijskih vlasti prikrio sudjelovanje u genocidu nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Prema priopćenju ministarstva pravosuđa Boškić je uhićen jer u molbi za ulazak u SAD kao izbjeglica te za dobijanje stalnog boravka nije naveo da je bio pripadnik postrojbe vojske bosanskih Srba koja je sudjelovala u ubijanju tisuća bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995.

Boškić, 40, nastanjen u Peabodyju u Massachusettsu, optužen je za prijevaru imigracijskih vlasti kojima je lagao o svojoj vojnoj prošlosti kako bi mogao ući u Sjedinjene Države.

Prema optužnici Boškić je 1999. dok je boravio u Frankfurtu predao molbu za ulazak u SAD u svojstvu izbjeglice i upitan za vojnu prošlost rekao da je samo služio vojni rok u bivšoj JNA početkom 1980-tih.

Boškiću je 2000. dopušten ulazak u SAD, a nakon godinu dana je u zamolbi za stalni boravak opet naveo samo službu u JNA.

Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da je Boškić otkriven nakon što je Haški sud američkim vlastima dostavio video snimku na kojoj se vidi Boškić kao pripadnik diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba na dodjeli priznanja 1995. Taj odred je sudjelovao u ubijanju Muslimana u Srebrenici u srpnju 1995.

Boškića očekuje suđenje, a ako bude osuđen mogao bi dobiti do 10 godina zatvora i po 250.000 dolara kazne za oba slučaja prikrivanja. Nakon zatvora mogao bi biti deportiran u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙