FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUĆE VOJNIKA ZA AU U DARFURU

BRUXELLES, 29. rujna 2004. (Hina/AFP) - Buduća mirovna snaga koju biAfrička unija mogla razmjestiti na području Darfura, na zapadu Sudana,trebala bi imati tisuće vojnika i veliku logističku i financijskupodršku, upozorio je u srijedu Jan Pronk, specijalni predstavnikglavnog tajnika UN-a za Sudan.
BRUXELLES, 29. rujna 2004. (Hina/AFP) - Buduća mirovna snaga koju bi Afrička unija mogla razmjestiti na području Darfura, na zapadu Sudana, trebala bi imati tisuće vojnika i veliku logističku i financijsku podršku, upozorio je u srijedu Jan Pronk, specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-a za Sudan.

"Treba nam velika snaga s vrlo proširenim mandatom", rekao je Pronk nakon razgovora u Bruxellesu s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Njihovo razmještanje moglo bi početi u listopadu, dodao je Jan Pronk koji je predložio da ta snaga nadgleda prekid vatre i jamči sigurnost radi zaštite i povratka izbjeglica.

Naglasio je da bi neuspjeh u toj regiji mogao imati teške posljedice, posebice upozoravajući na mogućnost da postane "teren fundamentalista i radikala za buduće destabilizacije".

Specijalni predstavnik Kofi Annan treba u četvrtak Vijeću sigurnosti UN-a podastrijeti izvješće o Sudanu.

On je već prošlog tjedna naveo da AU i UN razmatraju plan koji predviđa razmještanje 5.000 vojnih promatrača na području Darfura.

Solana je podsjetio da je EU spreman pomoći AU.

Sudanu prijete međunarodne sankcije ako i dalje ne bude poštivao svoje obveze jamčenja sigurnosti u Darfuru.

Trenutačno se u Darfuru nalazi 13 promatrača AU, koje štiti oko 300 vojnika Nigerije i Ruande.

U Darfuru posljednjih 19 mjeseci traje građanski rat i humanitarna kriza u kojima je, prema podacima UN-a, poginulo između 30.000 i 50.000 ljudi, a raseljeno je 1,4 milijuna osoba, od kojih oko 200.000 u susjedni Čad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙