FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Revizija pokazala nerealnost poslovanja HNK u Zagrebu

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Financijska revizija Hrvatskoganarodnog kazališta (HNK) u Zagrebu koju je za 2002., 2003. i prvotromjesečje 2004. obavila Revizija Zagreb pokazala je da programi radai financijski planovi nisu realno postavljeni.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Financijska revizija Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu koju je za 2002., 2003. i prvo tromjesečje 2004. obavila Revizija Zagreb pokazala je da programi rada i financijski planovi nisu realno postavljeni.

Izvješće revizije novinarima je danas podijeljeno na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture na kojoj su trebali biti obrazloženi nalazi revizije. Međutim, nazočni predstavnici Ministarstva kulture i HNK-a nisu odgovorili na pitanje koje je konkretne rezultate dala revizija. Oni su rekli da bi to bila interpretacija.

U izvješću se navodi da je preneseni i nepokriveni dug HNK-a iz 2001. iznosio nešto više od dva milijuna i osamsto tisuća kuna, na kraju fiskalne 2003. gubitak je iznosio oko šest milijuna kuna, da bi se nakon prvoga tromjesečja 2004. "popeo" na gotovo osam milijuna kuna.

Tako visoko iskazani gubitak za prva tri mjeseca 2004. rezultat je, kako stoji u izvješću, povećanih izdataka za plaće, za gotovo milijun i osamsto tisuća kuna, te za 40 zaposlenika više.

Ministarstvo kulture, koje je jedan od financijera HNK- a u iznosu od 51 posto, drugi je Grad Zagreb sa 49 posto sredstava, predstavljali su državni tajnik Jadran Antolović te pomoćnici ministra Srećko Šestan i Branko Štulić. Konferenciji su nazočili i poslovna ravnateljica HNK Jasna Jakovljević i glasnogovornica Lili Štokalo.

Antolović se nada da bi revizija trebala biti podloga za vrlo ozbiljnu analizu poslovanja HNK-a. Dodao je da se u Ministarstvu kulture osniva unutarnji odbor koji će se baviti analizom korištenja proračunskih sredstava.

U izvješću revizijske kuće navodi se da u promatranome razdoblju programi rada i financijski planovi odstupaju od ostvarenja što ukazuje na to da nisu realno postavljeni. Dodaje se da bi kod planiranja izdataka, poglavito onih za premijere, HNK trebao voditi računa da izdatke planira u okvirima koje mu dopuštaju proračunska sredstva i vlastiti prihodi.

Budući da se iskazani gubitak u poslovanju HNK u Zagrebu stalno povećava novinare je zanimalo kad će i kako osnivač - Republika Hrvatska - sanirati dugove te kazališne kuće.

Jasna Jakovljević je rekla kako bi osnivač trebao sanirati gubitke kao što je to učinio i s Dubrovačkim ljetnim igrama da bi se moglo sagledati koliko vodstvo HNK-a uspješno provodi sanacijski plan i program.

Antolović smatra kako bi revizija trebala pomoći sanaciji poslovanja HNK-a, koji bi se u sljedećoj godini trebao financirati u istom iznosu kao i 2003., te bi HNK trebao povećati udio sponzorskih i vlastitih sredstava.

Štokalo je izjavila kako je HNK morao otkazati ugovore 38 zaposlenika, a na upit zašto neki umjetnici nisu nastupali dvije godine, odgovorila je da se radi uglavnom o baletnim umjetnicima koji u HNK-u rade već 25 godina i zbog prirode posla više ne mogu nastupati.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙