FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić: aktualiziramo pitanje povrata umjetnina iz SiCG

OSIJEK/SLAVONSKI BROD,20. rujna(Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićrekao je danas u Osijeku da će se od Srbije i Crne Gore tražiti dahitno imenuje novo povjerenstvo za povrat kulturnih dobara, jerHrvatska od njih traži 8500 muzejskih i 10 tisuća sakralnihumjetnina.
OSIJEK/SLAVONSKI BROD,20. rujna(Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić rekao je danas u Osijeku da će se od Srbije i Crne Gore tražiti da hitno imenuje novo povjerenstvo za povrat kulturnih dobara, jer Hrvatska od njih traži 8500 muzejskih i 10 tisuća sakralnih umjetnina.

Pregovori o povratu tih umjetnina stali su nakon promjene vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, stoga ćemo tražiti aktualizaciju toga pitanja, rekao je ministar Biškupić nakon današnjeg sastanka u Osijeku s predstavnicima kulturnih institucija Osječko-baranjske županije.

Među umjetninama koje se potražuju i 15-ak je drvenih skulptura iz fundusa Ernestinovačke kolonije, koje se nalaze u Banji Junaković kod Apatina. Među ernestinovačkim drvenim kipovima nalaze se i radovi osnivača Ernestinovačke kolonije Petra Smajića.

Pomoćnica ministra kulture Branka Šulc rekla je da je prije nešto više od godinu dana bilo razgovora o tome da apatinske općinske vlasti predaju te skulpture Likovnoj udruzi "Petar Smajić" iz Ernestinova, ali da se to nije realiziralo jer primopredaja umjetnina podliježe međunarodnom protokolu.

Osim toga, riječ je o djelima otuđenima tijekom rata, pa povjerenstvo mora utvrditi eventualnu oštećenost i slično, rekla je.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ove je godine za zaštitu kulturnih dobara u Osječko-baranjskoj županiji izdvojilo 12,3 milijuna kuna, rečeno je na sastanku u Osječko-baranjskoj županiji.

Ministar Biškupić rekao je da su danas zajedno utvrdili prioritete koje će Ministarstvo podržati u sljedećoj godini, te kako vjeruje da će iz proračunskih sredstava iduće godine biti izdvojeno i više novca.

Među prioritetima su osječka Tvrđa, čija revitalizacija traje godinama, Muzej Slavonije, koji se treba proširiti jer je to muzej s najvećim fundusom u Hrvatskoj, obnova dvorca Prandau u Valpovu, te obnova potkrovlja Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku. Posebno je istaknuto da ove godine treba svakako obnoviti krovište sarvaške crkve svetoga Ivana Krstitelja, koja je zaštićeni spomenik kulture, a teško je stradala u Domovinskom ratu.

Kao problem istaknute su i niske plaće djelatnika Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, no plaće osiguravaju prema zakonu osnivači i vlasnici kazališta, a to su grad i županija. Ministarstvo tu ništa ne može, no treba vidjeti postoji li kakva druga mogućnost da se namaknu dodatna sredstva, rekao je ministar Biškupić.

Ministar Biškupić posjetio je danas i Slavonski Brod, gdje je s čelnicima Brodsko-posavske županije i gradova Broda i Nove Gradiške također razgovarao o prioritetima u kulturi koje će Ministarstvo podržati u sljedećoj godini. To su prije svega nastavak obnove brodske Tvrđave, za koju će Ministarstvo nastojati tražiti i potporu međunarodnih fondova, zatim obnova franjevačkog samostana, te rješenja smještaja zbirki Ivane Brlić Mažuranić i Dragutina Tadijanovića, prostornih problema arhiva i još nekih kulturnih ustanova u Gradiški.

Ministar je zatim posjetio galeriju Ružić koja je u lipnju otvorena u obnovljenom dijelu Tvrđave, na oko 1800 četvornih metara prostora. U njoj je donacija Branka Ružića rodnom gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙