FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽIVOT NA ZEMLJI STAR 3,4 MILIJARDE GODINA

PARIZ, 29. rujna 2004. (Hina/AFP) - Život se na Zemlji u oblikumikroba pojavio prije 3,4 milijarde godina, što je 16 milijuna prijenego što se pretpostavljalo, objavili su u četvrtak u časopisu Naturebritanski znanstvenici.
PARIZ, 29. rujna 2004. (Hina/AFP) - Život se na Zemlji u obliku mikroba pojavio prije 3,4 milijarde godina, što je 16 milijuna prije nego što se pretpostavljalo, objavili su u četvrtak u časopisu Nature britanski znanstvenici.

Analiza koraljnog grebena Buck Reef Chert u Južnoafričkoj Republici starog 3,416 milijardi godina, pokazala je da se sastoji od klasičnih sedimentnih slojeva te da najveći dio tvari koje sadrže ugljik potječe od fotosintetskih organizama.

Autori ove analize Michael Tice i Donald Lowe sa sveučilišta Stanford ocjenjuju bi to konačno trebalo okončati rasprave o početku života na Zemlji.

Znanstvenici su pronašli elemente koji prve tragove života smještaju na početak prekambrijskog razdoblja, u vrijeme prije 3,4 milijarde godina, no njihovu su teoriju doveli u pitanje drugi stručnjaci. Drugi stručnjaci misle da su istraživani fosilni elementi imali drugi izvor minerala iz hidrotermalnih izvora koji su se slijevali u nenastanjen ocean.

Radovi Ticea i Lowea, smatra Nicolas Beukes s južnoafričkog sveučilišta Rand Afrikaans, "jasno pomiču postojanje fotosintetskih organizama na početak prekrambrijskog razdoblja".

Zapravo, misli Beukes, oni "donose uvjerljive dokaze da je organska materija sačuvana u stijenama biološkog podrijetla a ne hidrotermalnog, a to je posebno vidljivo u njihovoj rekonstrukciji okoliša u kojem je nastao Buck Reef Chert".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙