FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BIH SE VRATILO VIŠE OD MILIJUN PROGNANIH I RASELJENIH

SARAJEVO,21. rujna(Hina) - Devet godina nakon okončanja rata u Bosni iHercegovini svojim predratnim domovima u toj zemlji uspjelo se vratitimilijun izbjeglica i raseljenih osoba, potvrdio je u utorak u Sarajevuvoditelj misije Visokog povjerenstva UN za izbjeglice (UNHCR) UdoJanz.
SARAJEVO,21. rujna(Hina) - Devet godina nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini svojim predratnim domovima u toj zemlji uspjelo se vratiti milijun izbjeglica i raseljenih osoba, potvrdio je u utorak u Sarajevu voditelj misije Visokog povjerenstva UN za izbjeglice (UNHCR) Udo Janz.

Milijunti povratnik u BiH registriran je tijekom srpnja, a mjesečne statistike UNHCR-a govore kako je ukupni broj povrataka s krajem kolovoza dosegnuo brojku od milijun i 473.

"Ovo je možda najznačajniji korak koji je do sada postignut u našim naporima da se normalizira stanje u ovoj zemlji nakon tragičnog rata", kazao je Janz novinarima.

U razdoblju od 1992. do 1995. godine iz svojih domova u BiH izbjeglo je ili prognano dva milijuna i 200 tisuća ljudi.

Među milijun povratnika je 440 tisuća onih koji su tijekom rata napustili područje BiH, dok je preostalih 560 tisuća bilo prisilno raseljeno unutar njenih granica.

Povratak se tijekom svih proteklih godina odvijao neravnomjernom dinamikom pa se tako tri četvrtine odnosi na područje Federacije BiH, dok je tek jedna četvrtina izbjeglica i prognanika svoj dom ponovo našla na teritoriju Republike Srpske.

U Brčkom, koje predstavlja posebno administrativno područje, vratilo se oko 20 tisuća osoba.

Počinjena ubojstva i zločini tijekom rata nedvojbeno su utjecali na takvu teritorijalnu podjelu povrataka.

"Jasno je kako je situacija još uvijek nestabilna u mnogim dijelovima zemlje. Pred nama je izazov stabilizacije postojećih povrataka kao i to da ih učinimo održivima", ocijenio je Janz.

Njegova je procjena kako će ubuduće ekonomska pitanja imati znatno većeg utjecaja na stanje u kojemu će živjeti povratnici, jer sigurnosni problemi nisu više tako izraženi kao ranijih godina.

To ilustrira i podatak kako se 446 tisuća izbjeglica i prognanika odlučilo vratiti u one dijelove BiH u kojima su pripadnici njihove etničke skupine u manjini.

Bez obzira na postignute rezultate, statistike UNHCR-a govore kako je BiH zbog rata trajno izgubila najmanje pola milijuna svojih državljana koji su iz nje izbjegli.

Procjenjuje se kako je to broj onih koji su u trećim zemljama trajno rješili svoj status, dobili državljanstva te posao ili mirovine i ne kane se vraćati u BiH.

Nešto manje od stotinu tisuća građana BiH i dalje je u statusu izbjeglica u Srbiji i Crnoj Gori, oko tri tisuće i 400 ih je u Hrvatskoj, a još oko 50 tisuća u ostalim, mahom europskim zemljama.

Gotovo 313 tisuća ljudi u BiH i dalje živi u statusu prognanika i također čekaju konačno rješenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙