FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sa SIEMENSom UGOVORena obnova dubrovačkoga fortepiana

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić ipredsjednik Uprave Siemensa d.d. Uwe Gregorius potpisali su danasugovor o restauraciji vrlo rijetkog glasovira u posjedu Dubrovačkihmuzeja.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić i predsjednik Uprave Siemensa d.d. Uwe Gregorius potpisali su danas ugovor o restauraciji vrlo rijetkog glasovira u posjedu Dubrovačkih muzeja.

Darovnicom od 33.500 eura Siemens je stekao status pokrovitelja restauracije fortepiana, koji je oko 1790. izgradio istaknuti graditelj glasovira Anton Walter (1752.-1826.) iz Beča.

Povijesni klavir (njem. Hammerklavier, engl. fortepiano), koji je potrebno hitno restaurirati, u vlasništvu je Dubrovačkih muzeja gdje je i izložen u glazbenoj dvorani Kneževa dvora.

Fortepiano je naziv za povijesne glasovire iz 18. i 19. stoljeća, drvene je izvedbe s ravnim žicama i pripada skupini od 22 Walterovih sačuvanih glasovira najviše spomeničke vrijednosti izgrađenih prije 1800.

Graditelj glasovira Anton Walter nosio je naslov "kraljevskog graditelja glazbala" i u svoje je doba bio jedan od najboljih i najuglednijih majstora svojeg zanata.

Poznato je da je izradio i Mozartov galasovir koji je umjetnik kupio 1782., a na njegovim je glazbalima 1800. svirao i Beethoven.

Dubrovački fortepiano nastao je oko 1790., a na njemu se 60-ih godina 20. stoljeća izvodilo nekoliko koncerata u Kneževu dvoru.

Kako je povijesnom glasoviru Dubrovačkih muzeja danas potrebna hitna restauracija, istaknuti hrvatski pijanist Hrvoje Jugović, koji živi i radi u Beču, svojim je zauzimanjem doveo u Dubrovnik poznatog restauratora specijaliziranog za takvu vrstu glazbala - Roberta Browna iz Velike Britanije - koji je sastavio troškovnik restauracije.

Zauzimanjem Hrvoja Jugovića i Dubrovačkih muzeja, uz potporu Ministarstva kulture, za sponzora je pronađen Siemens koji će podmiriti sve troškove restauracije.

Nakon restauracije Hrvoje Jugović, glasovirist u bečkom klavirskom triju "Pleyelu", kani okupiti ljude koji proučavaju Walterove povijesne glasovire i glasoviriste pa se u tom smislu planiraju koncerti u Beču i u Dubrovniku.

Dubrovački fortepiano dospio je u Dubrovnik sredinom 19. stoljeća izravno iz Beča gdje mu je cijena bila između 50 i 120 dukata.

Po riječima voditeljice Dubrovačkih muzeja Vedrane Đukić-Bender činjenica da je kupljeno tako vrijedno glazbalo i doneseno u Dubrovniku u običnu građansku kuću, upućuje na visoku razinu kulture ondašnjega građanskog staleža.

Od 1949. fortepiano je u vlasništvu Dubrovačkih muzeja kad je otkupljen od dubrovačke obitelji za tadašnjih 12.000 dinara.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙