FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugo izdanje barbarićevih memoara - svjedočanstva iz kninskog zatvora

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Knjiga robijaških memoara bivšegahrvatskoga salezijanskog provincijala Mirka Barbarića "Pozdrav izKnina 10. 10. 1991." izišla je iz tiska u nakladi Salezijanskogabogoslovskog doma u Zagrebu i čitlučkog ogranka Matice hrvatske.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Knjiga robijaških memoara bivšega hrvatskoga salezijanskog provincijala Mirka Barbarića "Pozdrav iz Knina 10. 10. 1991." izišla je iz tiska u nakladi Salezijanskoga bogoslovskog doma u Zagrebu i čitlučkog ogranka Matice hrvatske.

Prvo izdanje iz 1999. rasprodano je i to je drugo izdanje svjedočanstava o zatočeništvu u kninskom zatvoru Mirka Barbarića i njegova kolege Franje Halužana u početku Domovinskog rata.

Na 209 stranica Barbarić kronološki opisuje vrijeme uoči rata, njegovo putovanje u početku rujna iz Zagreba prema jugu kad su ga, zajedno s Halužanom, u zadarskom zaleđu zarobili srpski pobunjenici i sproveli u Knin, gdje je 33 dana proveo u kninskom zatvoru u zgradi bivše bolnice.

U knjizi su navedena opširna autorizirana svjedočanstva više skupina zatvorenika - branitelja Gospića, pripadnika ZNG-a iz Splita, putnika iz Šuice u Hercegovini, seljaka iz drniških sela koji su uhićivani na poljima ili u kućama i drugih.

Objavljen je i imenik osoblja koje je mučilo zatočenike, te popis hrvatskih logoraša.

Od četiriju tadašnjih zatvora u Kninu Stara bolnica je bila najveći i najvažniji. U njemu su mnogi ljudi tučeni, mučeni, mrcvareni, seksualno zlostavljani i ubijani, o čemu postoje nedvojbeni dokazi i svjedočanstva zatočenika. Koliko je javnosti poznato, nijedno od pedesetak imena kninskih zatvorskih stražara nije na dohvatu zakona.

Mirko Barbarić (Dragićina, BiH, 1947.) pokretač je i ravnatelj Katoličkoga školskog centra "Don Bosco" u Žepču (BiH) te se bavi pitanjima pedagogije i školske psihologije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙