FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD PUSTILE U PROMET NOVU NOVČANICU OD 50 DOLARA

WASHINGTON,28. rujna(Hina) - Sjedinjene Države su u utorak pustile upromet novu novčanicu od 50 dolara s pojačanom zaštitom protivkrivotvorenja.
WASHINGTON,28. rujna(Hina) - Sjedinjene Države su u utorak pustile u promet novu novčanicu od 50 dolara s pojačanom zaštitom protiv krivotvorenja.

Američka Središnja banka i ministarstvo financija su priopćile da novi izgled najnovije u seriji redizajniranih američkih novčanica ima za cilj zaštititi američki novac od sve vještijih krivotvoriteljskih mreža.

Nova novčanica od 50 dolara je iste veličine kao i stara i na njezinom licu je i dalje lik bivšeg predsjednika Ulyssesa Granta, a američki Kongres na naličju.

Novčanici su dodane nove boje, plava i crvena, i modernizirani sigurnosni elementi, vodeni žig, sigurnosna nit i tinta koja mijenja boju.

Stare novčanice će vrijediti sve dok ih bude u optjecaju.

U 2005. će u opticaj biti puštena nova novčanica od 10 dolara, a nakon toga će biti modernizirana i novčanica od 100 dolara, najviše krivotvorena američka novčanica izvan SAD-a. Nova novčanica od 20 dolara, najviše krivotvorena u SAD-u, u opticaju je od 2003.

Američka Središnja banka procjenjuje da na 25.000 pravih novčanica od 50 dolara u opticaju dolazi jedna krivotvorena.

U opticaju je trenutno američkih novčanica u vrijednosti od više od 700 milijardi dolara, od kojih dvije trećine izvan SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙