FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEOGRAD ZADOVOLJAN POČETKOM RAZGOVORA O KOSOVU

BEOGRAD ZADOVOLJAN POČETKOM RAZGOVORA O KOSOVUBEOGRAD,28. rujna 2004.(Hina) - Predstavnici vlasti u Beograduzadovoljni su razgovorima o decentralizaciji vlasti na Kosovu, koji suu utorak vođeni u Beču, gdje su prvi puta ravnopravno razmatraniplanovi koje su pripremili Vijeće Europe , UNMIK i kosovske vlastikao i Vlada Srbije, izjavio je u utorak Branko Radujko, savjetnikpredsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je sudjelovao u razgovorima.
BEOGRAD,28. rujna 2004.(Hina) - Predstavnici vlasti u Beogradu zadovoljni su razgovorima o decentralizaciji vlasti na Kosovu, koji su u utorak vođeni u Beču, gdje su prvi puta ravnopravno razmatrani planovi koje su pripremili Vijeće Europe , UNMIK i kosovske vlasti kao i Vlada Srbije, izjavio je u utorak Branko Radujko, savjetnik predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je sudjelovao u razgovorima.

"Srpskoj zajednici na Kosovu potrebna je samouprava, koja bi omogućila onima koji su još uvijek na Kosovu da tamo i ostanu i sigurno i normalno žive, a onima koji se žele vratiti da se osiguraju uvjeti za povratak", kazao je Radujko Radiju B92.

Ono što zanima i domaću i međunarodnu javnost jest da li je bečki sastanak dovoljan da službeni Beograd pozove kosovske Srbe na predstojeće kosovske izbore, kazao je Slobodan Samardžić, savjetnik srbijanskog premijera Vojislava Koštunice. On je za agenciju Beta ponovio stav Beograda da Srbima treba dati jamstva da će se njihov položaj poboljšati i da će njihovi životi biti dodatno zaštićeni. Dodao je da u razgovorima u Beču o tome nije postignut nikakav rezultat.

Po riječima Dušana Janjića, koordinatora Foruma za etničke odnose iz Beograda, "decentralizacija Kosova je suština za uspostavu sustava koji bi zaštitio manjine". On je za Radio B92 izjavio da sastanak u Beču ima "posebnu važnost i zbog toga što je plan Vlade Srbije predstavljen ravnopravno s ostala dva prijedloga, a to je za Beograd bio uvjet za sve daljnje razgovore".

Voditelj vladinog Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojša Čović je pak u izjavi za agenciju Fonet ocijenio da su razgovori u Beču "marketinška priprema za novi val pritisaka" na službeni Beograd da promijeni odluku i prihvati izlazak Srba na kosovske izbore u listopadu, što bi po Čoviću bila "katastrofalna greška".

Planom Vlade Srbije za Kosovo predviđeno je formiranje pet oblasti sa srpskom većinom, koje bi imale prava i nadležnosti u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙