FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČETVRTA GODIŠNJICA INTIFADE: PALESTINAC UBIJEN, NOVINAR OTET

JERUZALEM, 28. rujna 2004. (Hina/AFP) - Oteti novinar koji je radio zaCNN, ubijeni Palestinac i novi izraelsko-palestinski verbalni sukobioko Jeruzalema vjerojatno najbolje ocrtavaju situaciju u kojoj senalaze Izraelci i Palestinci dok Intifada ulazi u svoju petu godinu.
JERUZALEM, 28. rujna 2004. (Hina/AFP) - Oteti novinar koji je radio za CNN, ubijeni Palestinac i novi izraelsko-palestinski verbalni sukobi oko Jeruzalema vjerojatno najbolje ocrtavaju situaciju u kojoj se nalaze Izraelci i Palestinci dok Intifada ulazi u svoju petu godinu.

Upravo je u Jeninu, uporištu Intifade na sjeveru Zapadne obale, u utorak pala najnovija žrtva četverogodišnjeg nasilja. Izraelski vojnici ubili su Saleha Bilaloua (47), duševnog bolesnika, jer je prekršio policijski sat koji je u Jeninu na snazi od ponedjeljka.

Od početka Intifade, 28. rujna 2000. godine, ubijeno je 4.345 osoba, od kojih 3.326 Palestinca i 948 Izraelaca.

U izjavi prigodom 4. godišnjice Intifade, glavni savjetnik palestinskog čelnika Jasera Arafata Nabil Abu Rudeina potvrdio je da je "potpuni prekid vatre, prestanak ubojstava i povratak za pregovarački stol jedini put ka miru".

"Palestinski narod i dalje se zalaže za svoja prava i uspostavu svoje neovisne države s Jeruzalemom kao glavnim gradom. To je jedini put da se postigne mir, sigurnost i stabilnost regije", dodao je.

Godišnjica Intifade pada u trenutku kada bjesne nove polemike između Palestinaca i Izraelaca u vezi s Platoom džamija u Jeruzalemu, trećim svetim mjestom islama koje je ujedno i sveto mjesto za Židove.

Tadašnji šef izraelske oporbe a današnji premijer Ariel Sharon prije četiri je godine posjetio to mjesto što je izazvalo novi krug nasilja i početak drugog palestinskog ustanka - Intifade.

Izraelski ministar unutrašnje sigurnosti Gideon Ezra u nedjelju je upozorio na opasnost rušenja stropa u jednoj od dvorana za molitvu koja se nalazi ispod Platoa džamija.

On je dodao da će zbog građevinskih radova izraelska policija ograničiti ulazak muslimanskih vjernika na Plato džamija tijekom ramazana, muslimanskog mjeseca posta koji ove godine počinje sredinom listopada.

Palestinci su odbili ove navode, tvrdeći da u tome vide pokušaj izraelske ingerencije nad Platoom džamija na kojem se nalaze džamije Al-Aqsa i Hram na stijeni.

"Te izjave odražavaju izraelsku politiku koja želi kontrolirati islamska sveta mjesta, posebice u Jeruzalemu", kazao je visoki dužnosnik palestinskog ministarstva za upravu nad svetim mjestima Jusef Salameh.

Primjer koji možda najbolje ilustrira kaos i nesigurnost koji vladaju na palestinskim područjima od početka Intifade je otmica novinara, izraelskog Arapa, koji je radio za CNN. On je otet u ponedjeljak u Gazi, a Arafat je svojim sigurnosnim službama naredio da "djeluju kako bi ga oslobodili".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙