FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: U školama zlostavljano 19 posto osnovaca

RIJEKA, 28. rujna(Hina) - Istraživanjem u 21 riječkoj osnovnoj školi, ukoje je bilo uključeno 2167 učenika sedmih i osmih razreda, utvrđenoje da 19 posto ispitanika gotovo svakodnevno pretrpi barem jedan odoblika nasilja u školi, istaknuto je na današnjoj sjednici riječkogaGradskog poglavarstva.
RIJEKA, 28. rujna(Hina) - Istraživanjem u 21 riječkoj osnovnoj školi, u koje je bilo uključeno 2167 učenika sedmih i osmih razreda, utvrđeno je da 19 posto ispitanika gotovo svakodnevno pretrpi barem jedan od oblika nasilja u školi, istaknuto je na današnjoj sjednici riječkoga Gradskog poglavarstva.

Istraživanje je u suradnji s ravnateljima provela riječka Udruga za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja "Tić". Taj postotak je u svjetskom vrhu "crne statistike" o zlostavljanjima djece.

Po rezultatima ispitivanja 36 posto zlostavljane djece i sama su nasilna prema drugima.

Broj dječaka i djevojčica koji trpe nasilje podjednak je, a utvrđeno je da se i pretrpljeno i počinjeno nasilje smanjuje s poboljšanjem školskog uspjeha.

Djeca najčešće trpe nasilje od svojih vršnjaka iz istog razreda, o čemu najčešće razgovaraju s prijateljima, a zatim s roditeljima, a od nastavnika ih je pomoć zatražilo samo 10 posto.

Zato je udruga "Tić" predložila izradbu intervencijskog plana za smanjenje problema u odnosu nasilnika i žrtve. Njime se nastoji probuditi i upozoriti javnost i stručnjake na tu pojavu, uključiti žrtve i počinitelje školskog nasilja u psihoterapijski ili savjetodavni tretman, uspostaviti savjetodavni rad s roditeljima te djece i školskim osobljem te otvoriti poučne radionice.

U provedbi toga programa udruzi je potreban tim raznovrsnih stručnjaka jer je za sada u njoj zaposlen samo jedan psiholog. Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da će gradska uprava svakako u proračunu za iduću godinu izdvojiti novac za rad udruge, ali da očekuje novčanu pomoć Županije i mjerodavnog ministarstva kako bi se zaposlilo više stručnjaka.

Obersnel je izrazio nezadovoljstvo slabom ekipiranošću stručnjaka, poput pedagoga, psihologa ili defektologa, u školama, pozvavši mjerodavno ministarstvo da to riješi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙