FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgođeno suđenje "Torcidašima" zbog napada u Dugopolju

SPLIT, 27. rujna 2004. (Hina) - Zbog nedolaska trojice od 15 optuženihpripadnika Torcide, sudionika navijačkog izgreda u Dugopolju uprosincu prošle godine, za danas najavljen početak glavne rasprave naOpćinskom sudu u Splitu odgođen je do 24. studenoga.
SPLIT, 27. rujna 2004. (Hina) - Zbog nedolaska trojice od 15 optuženih pripadnika Torcide, sudionika navijačkog izgreda u Dugopolju u prosincu prošle godine, za danas najavljen početak glavne rasprave na Općinskom sudu u Splitu odgođen je do 24. studenoga.

Prvooptuženi Velimir Ronkulin Vele(37), jedan od tadašnjih čelnika Torcide, optužen je za organiziranje izgreda, a za pomaganje Torcidin fotograf Mate Prlić Prle (25).

Svi su optuženi za sudjelovanje u skupini koja je počinila kažnjivo djelo, a osim toga za općeopasan čin optužen je Jakov Vlastelica Jale (24), a jedan 17-godišnji navijač, zajedno s 18-godišnjim Pavom Pletikosićem, i za nasilničko ponašanje. Ostali optuženici su Ive Pauk (22), Ante Jureta (33), tajnik Torcide Pavo Grubišić Čabo (26), Ivan Mustapić (22), Tomislav Sunara (24), Vedran Rajčić (24), Boris Omazić (26), Baldo Leburić (19) i još dvojica 16-godišnjaka iz Solina.

Po optužnici tereti ih se za izgred što se dogodio u prosincu prošle godine nakon splitskog derbija Hajduka i Dinama. Skupina navijača Hajduka u Dugopolju je zaustavila automobil s petoricom Dinamovih navijača u koji su ubacili zapaljenu "bengalku" od koje je izgorio automobil. Za Ronkulina se u optužnici navodi da je kao jedan od čelnika Torcide, nakon utakmice u Splitu, na benzinskoj postaji "Smokoviku" u Splitu okupio tridesetak navijača, od kojih je četrnaest optuženo, te isplanirao napad na Dinamove navijače u Dugopolju.

Zaustavivši automobil s dinamovcima, počeli su ga udarati polugama, palicama i kamenjem, a iz vozila su izvukli trojicu navijača, koje su tukli, nanijevši im lakše i teške ozljede.

U gužvi i neredu koji je tada nastao Vlastelica je kroz razbijeno stražnje staklo u automobil ubacio "bengalku", iako je, kako se navodi u optužnici, bio svjestan da je time ugrozio živote dvojice mladića u vozilu. No shvativši da bi oni zajedno s automobilom mogli izgorjeti, s još jednim pripadnikom Torcide dvojicu je mladića izvukao iz vozila, spasivši im tako živote, navodi Općinsko državno odvjetništvo.

Prvoptuženi Ronkulin neko je vrijeme bio nedostupan policiji, a prijavio se sam nakon gotovo mjesec dana. Mjesec dana proveo je u pritvoru, nakon čega je pušten da se brani sa slobode, kao i Vlastelica koji je u pritvoru bio zadržan 48 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙