FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simpozij "Petrarca i petrarkizam"

SPLIT, 27. rujna 2004. (Hina) - Međunarodnim simpozijem "Petrarca ipetrarkizam u hrvatskoj književnosti" počeo je danas 16. "Tjedanknjige mediteranske tematike - Knjiga Mediterana" koji se održava do2. listopada u splitskoj palači Milesi - sjedištu Zavoda HAZU-a.
SPLIT, 27. rujna 2004. (Hina) - Međunarodnim simpozijem "Petrarca i petrarkizam u hrvatskoj književnosti" počeo je danas 16. "Tjedan knjige mediteranske tematike - Knjiga Mediterana" koji se održava do 2. listopada u splitskoj palači Milesi - sjedištu Zavoda HAZU-a.

Trodnevni skup u organizaciji splitskoga Književnog kruga jedan je od najvećih stručnih skupova koji se održavaju diljem Europe i svijeta u povodu 700. obljetnice rođenja i 630. godišnjice smrti Francesca Petrarke, renesansnog pjesnika koji je najsnažnije utjecao i na hrvatsko i na svjetsko pjesništvo svojega doba.

Skup je okupio četrdesetak domaćih i stranih stručnjaka povjesničara književnosti, poznavatelja Petrarkina djeka iz Hrvatske, Madžarske, Italije, Njemačke, Španjolske i Kanade.

Među prvima su izlagali Ivo Grgić i akademik Tonko Maroević sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta - Instituta za povijest umjetnosti o rukopisnom "Kanconijeru" na talijanskom jeziku iz 1569. Dubrovčanke Nade Bunić. To je djelo nedavno u Firenci pronašao muzikolog Ennio Stipčević. Grgić i Maroević istaknuli su kako je taj opsežan korpus s više od stotinu soneta, s pedesetak oktava, stanci, nešto madrigala, te uvodnom prozom od četrdesetak stranica, nastao u različitim prigodama, ne izlazeći počesto izvan prigodnosti, konvencionalnosti i udvornosti.

U zbirci, koja proširuje obzore poezije dubrovačkog renesansnog kruga, ali i hrvatskog petrarkizma, nema pravih ljubavnih iskaza, pa se petrarkistički elementi mogu naći ponajprije u opisima ženske ljepote, tada još živih ili već preminulih autoričinih sestara.

O djelima malo znana humanista Pavla Paladinića, rukopisu Povijesne knjižnice Sveučilišta u Valenciji, koji sadrži Paladinićev latinski panegirički govor upućen princu Ferdinandu Aragonskom i zbirku pjesama pisanih izmjenično latinski i hrvatski, izlagao je Sante Graciotti s rimskog sveučilišta La Sapienza.

Akademik Mirko Tomasović govorio je o petrarkizmu u hrvatskoj renesansnoj prozi, Roberto Benedetti i Luciana Borsetto sa Sveučilišta u Padovi o humanističkim antologijama "Kanconijera" i hrvatskim petrarkistima 15. stoljeća. U radu skupa sudjelovali su i Carlo Vecce, Ines Srdoč-Konestra, Vinko Grubišić, Istvan Lokos, Amedeo di Francesco, Smiljka Malinar i Davor Dukić.

Svečano otvorenje 16. "Tjedna knjige Mediterana", priredbe pod pokroviteljstvom premijera Ive Sanadera i hrvatskog povjerenstva za UNESCO , bit će večeras u 18,30 sati na kojemu će, uz pozdravni govor predsjednika Književnog kruga akademika Nenada Cambia, ravnatelj Konzervatorskog odjela u Splitu Joško Belamarić pročitati svoj esej "Hrvatski Jadran - između mora i kontinenta".

Bit će predstavljena i nova izdanja u povodu 700. obljetnice Petrarkina rođenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙