FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: Ministar Biškupić o kulturnim prioritetima

VUKOVAR,21. rujna 2004.(Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić rekao jedanas da kulturni prioriteti u Vukovarsko-srijemskoj županiji ostajuobnova dvorca Eltz u Vukovaru te dvorca Odeshalchi u Iloku i iločkeknjižnice.
VUKOVAR,21. rujna 2004.(Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić rekao je danas da kulturni prioriteti u Vukovarsko-srijemskoj županiji ostaju obnova dvorca Eltz u Vukovaru te dvorca Odeshalchi u Iloku i iločke knjižnice.

Ove godine završit će se i dugogodišnji projekt obnove srednjovjekovne crkve sv. Ilije u Vinkovcima kako bi se u taj prostor mogla smjestiti zbirka Vanje Radauša koja je donirana Vinkovcima, kazao je novinarima Biškupić koji je nakon razgovora s čelnicima Županije i grada Vukovara obišao spomenike kulture u Vukovaru te arheološki lokalitet Vučedol, na kojemu se provode istraživanja.

Također je naveo kako će Ministarstvo pokušati pomoći Vinkovcima oko početka izgradnje planiranog Hrvatskog doma u središtu grada, koji bi se gradio na mjestu u Domovinskom ratu izgorjele Gradske knjižnice i čitaonice.

"Dogovorili smo se također da se dio bivšeg zatvora u Vinkovcima uredi za depoe Gradskog muzeja kako bi se muzejski prostor u potpunosti iskoristio za smještaj stalnih zbirki", rekao je ministar Božo Biškupić u Vukovaru istaknuvši kako je Ministarstvo pomoglo kupnju bibliobusa za županjsko područje, a ove će se godine osigurati još i 100.000 kuna za dovršenje knjižnice u Drenovcima.

"Kada je riječ o Vučedolu, projekt Arheološkog parka Vučedol priredili smo za međunarodne fondove i vjerujem da ćemo ga uspjeti realizirati", dodao je Biškupić koji je sa suradnicima u radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županij.

O značenju Vučedola, kao ishodišta vučedolske kulture koja se razvijala između 3.000 i 2.400 godina prije Krista, a zatim proširila na područje desetak današnjih europskih država, ministra Biškupića izvijestio je voditelj arheoloških istraživanja u Vučedolu dr. Aleksandar Durman.

Po Durmanovim riječima, u vrijeme vučedolske kulture Vučedol je naseljavalo oko 2300 ljudi, a "samo naselje imalo je u to vrijeme značenje današnjeg Londona ili Pariza".

Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer procijenio je kako je u 2004. godini za različite kulturne projekte na području županije osigurano više od 15 milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo kulture osiguralo 6,2 milijuna kuna.

Nakon obilaska Vučedola, ministar kulture Božo Biškupić posjetit će i Ilok gdje će razgovarati sa gradonačelnikom toga grada Zvonimirom Dragunom i tamošnjim kulturnim djelatnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙