FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU OŠTRO UPOZORAVA ALBANIJU

ZAGREB/BRUXELLES, 15. rujna 2004. (Hina) - Europska unija je izraziladuboku zabrinutost zbog nedovoljnog napretka u reformskom procesu uAlbaniji, posebice na području borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te poštovanja ljudskih i manjinskih prava.
ZAGREB/BRUXELLES, 15. rujna 2004. (Hina) - Europska unija je izrazila duboku zabrinutost zbog nedovoljnog napretka u reformskom procesu u Albaniji, posebice na području borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

"S velikom zabrinutošću može se zabilježiti da postoji nedostatan napredak u provedbi reformi, posebice u područjima vitalnim za albansku budućnost i njezinu uspješnu integraciju: u brzini reformi općenito i izbornoj reformi posebno, zatim u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Ostala područja koja izazivaju zabrinutost su vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, posebice na području obrazovanja, vlasništva i pristupa medijima", kaže se u izjavi nizozemskog predsjedništva EU objavljenoj u utorak.

Trgovina drogom i ljudima problemi su su koji izazivaju ozbiljnu zabrinutost. "Kao što je više puta rečeno, Albanija mora dokazati da može uvesti vladavinu prava na pošten i pravedan način na cijelom svom teritoriju; da su državne strukture slobodne od utjecaja kriminalnih elemenata te da je borba protiv kriminala učinkovita, a na dobrobit albanskih građana i i drugih zemalja koje trpe zbog posljedica toga užasnog problema", upozorava Europska unija.

Europska unija ističe da podržava albanske ambiciozne ciljeve u približavanju euro-atlantskim strukturama, ali da to u prvom redu ovisi od reformskog procesa u zemlji.

EU upozorava da predstojeći parlamentarni izbori, koji se trebaju održati sljedeće godine, moraju biti u skladu s međunarodnim standardima i provedeni na potpuno transparentan način u cijeloj zemlji.

Posljednjih nekoliko mjeseci EU je nekoliko puta upozoravala Albaniju, a u ovom upozorenju se kaže da bi zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju moglo biti odgođeno izostane li konkretan napredak u reformama.

Albanija je prošle godine započela pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙