FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER SUDJELOVAO NA 110. OBLJETNICI HBZ-A U PITTSBURGHU

PITTSBURGHUPITTSBURGH,27. rujna(Hina) - Hrvatska bratska zajednica (HBZ)obilježila je u nedjelju 110. obljetnicu postojanja, a na proslavi jesudjelovao i hrvatski premijer Ivo Sanader.
PITTSBURGH,27. rujna(Hina) - Hrvatska bratska zajednica (HBZ) obilježila je u nedjelju 110. obljetnicu postojanja, a na proslavi je sudjelovao i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Hrvatska bratska zajednica u Americi, najveća i najstarija organizacija Hrvata izvan Hrvatske, proslavila je obljetnicu velikim banketom u Pittsburghu, gradu u kojem je i nastala 1894. godine.

U govoru pred okupljenim članovima HBZ-a, premijer Sanader je pozvao na jedinstvo hrvatskog nacionalnog bića, iseljene i domovinske Hrvatske.

Zagrebački nabiskup kardinal Josip Bozanić je "zajedničarima" poručio kako trebaju ostati vjerni svojim hrvatskim korijenima te dalje graditi zajedništvo, uzajamno poštovanje i brigu za čovjeka koja ih je krasila proteklo stoljeće.

Sanader je naglasio kako Hrvatska nakon osamostaljivanja više nije puki objekt nego i subjekt međunarodne politike te rekao kako Hrvati u domovini i iseljeništvu sada imaju svoju državu u kojoj će moći ostvarivati svoje ideale.

Naglašavajući kako Hrvatska sada teži realizaciji dva svoja strateška cilja, uključenju u Europsku uniju i NATO, Sanader je rekao kako Hrvatska istodobno stvara zajednicu koja štiti ljudska prava, promiče demokraciju i tržišnu ekonomiju.

Također je ustvrdio da Hrvatska mora stvoriti takve uvjete za život da se iseljeni Hrvati sami požele vratiti u svoju domovinu jer će im biti jednako živjeti u Americi i Hrvatskoj.

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul je istaknuo značenje uloge koju je HBZ odigrao u očuvanju hrvatskog identiteta i kulture Hrvata u SAD-u i Kanadi te zahvalio na pomoći koju je ova organizacija pružila u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske i tijekom agresije na Hrvatsku. On je kazao kako HBZ sada treba usmjeriti svoje aktivnosti na razvoj političkih i gospodarskih veza SAD-a i Hrvatske.

Povodom 110. obljetnice HBZ-a u katedrali Svetog Pavla u Pittsburghu održana je sveta misa koju je predvodio kardinal Bozanić.

Bozanić je u propovijedi istaknuo vezanost iseljenih Hrvata za kršćansku vjeru i naglasio kako je njihovo udruživanje u HBZ bilo motivirano duboko kršćanskom idejom solidarnosti te ih pozvao da i dalje grade zajedništvo na tom temelju.

Istaknuvši trajnu vezu hrvatskih iseljenika u Americi s Hrvatskom i Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, Bozanić je zahvalio na svemu što čine za svoju staru domovinu i crkvu u Hrvata. Izrazio je i stajalište kako nakon osamostaljivanja Hrvatske američki Hrvati imaju još bolje mogućnosti za povezivanje sa svojom domovinom.

Hrvatska bratska zajednica je društvo za uzajamnu pomoć osnovano 1894. u Pittsburghu u Pennsylvaniji i okuplja oko 90 tisuća članova, uglavnom u SAD-u i Kanadi te nekih 1500 u Hrvatskoj. Temelj njezine djelatnosti je osiguranje Hrvata i danas posjeduje imovinu od oko 224 milijuna dolara.

Pitsburški biskup Donald Wuerl je na misi u katedrali Svetog Pavla pozdravio doprinos koji iseljeni Hrvati daju Americi i katoličkoj zajednici Pittsburgha, a kardinalu Bozaniću predao je ček na 25 tisuća dolara za potrebe Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Premijer Sanader je povodom obljetnice predsjedniku HBZ-a Bernardu Luketichu predao prigodan poklon, mušku i žensku narodnu nošnju iz Splita.

Na proslavi su sudjelovali i hrvatski ministar kulture Božo Biškupić te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙