FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 14. RUJNA 2004. GODINE

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 14.RUJNA 2004. GODINE
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 14. RUJNA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.314,76 10.313,07

Tokyo/NIKKEI 11.295,58 11.253,11

London/FTSE-100 4.546,30 4.558,50

Frankfurt/DAX 30 3.945,33 3.953,31

--------------------------------------------------

Optimizam u pogledu tehnoloških dionica u ponedjeljak je na američkim burzama rezultirao umjerenim porastom burzovnih indeksa, unatoč upozorenju o nižim prihodima proizvođača čipova Broadcoma.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je skromnih 0,02 posto, na 10.314 bodova. Istodobno, tehnološki Nasdaq dobio je 0,8 posto na vrijednosti, dosegnuvši 1.910 bodova, najviše u protekla dva mjeseca.

I dok je iz Broadcoma, koji proizvodi čipove za televizijske setove i ostalu elektroniku, objavljeno da im je porast zaliha rezultat smanjenih isporuka, ulagači su bili ohrabreni njegovim dobrim najavama poslovanja u predstojećim tromjesečjima.

"Tehnološko tržište tako se ponaša. Prošloga tjedna nije se moglo naći dobre vijesti iz tehnološkog sektora, a sada se te dionice najviše kupuju", rekao je Bryan Piskorowski, tržišni analitičar Wachovia Securitiesa. "Općenito, mislim da se tržište pomirilo s blagim gospodarskim usporavanjem tijekom ljeta. Sada vidimo da to nije bilo ništa prevladavajuće niti da će se nastaviti".

Ulagači su na kupovinu dionica bili potaknuti i izvješćem J. P. Morgan Securitiesa, u kojem se tvrdi da u ovogodišnjim ukupnim poslovnim rezultatima korporacija ne bi trebalo biti razočaravajućih zarada.

Najviše su se kupovale dionice proizvođača čipova i malih kompanija, dok su vodeće financijske i blue-chip dionice ponešto oslabile. Novo povećanje cijena nafte zbog učinka tornada Ivan na područje prepuno naftnih rafinerija u Meksičkom zaljevu nije znatno utjecalo na poslovanje.

Obujam trgovanja jučer je bio relativno nizak, jer mnogi ulagači na Wall Streetu očekuju kasnije tijekom tjedna nove gospodarske pokazatelje, uključujući promet u američkoj maloprodaji i indeks potrošačkih cijena.

Pod dugovima posrnula američka zrakoplovna kompanija US Airways zabilježila je pad cijena dionica za 30 posto, na svega jedan dolar, nakon što je zatražila, a sud odobrio, zaštitu od vjerovnika.

Na europskim burzama jučer su burzovni indeksi ojačali. Pri tom je londonski Ftse indeks dobio 0,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.558 bodova Frankfurtski DAX skočio je 1,7 posto, na 3.953 boda.

Europske su dionice danas oslabile, pritisnute rastom cijena nafte i padom njemačkog ZEW indeksa povjerenja ulagača.

U takvom je okruženju Ftse indeks londonske burze do podneva oslabio 0,27 posto, na 4.546 bodova. Frankfurtski DAX indeks istodobno se spustio za 0,20 posto, na 3.945 bodova.

Na raspoloženje na tržištima utjecao je veći od očekivanog pad ZEW indeksa povjerenja ulagača, jednog od vodećih pokazatelja njemačkog gospodarskog raspoloženja, koji je u rujnu oslabio na 38,4 bodova, u usporedbi s 45,3, koliko je iznosio u kolovozu.

"Ta je brojka znatno niža od očekivanja tržišta od 45 bodova. Vjerujemo da to dovodi u pitanje nastavak oporavka u toj regiji", kazao je jedan trgovac.

Danas su porasle i cijene nafte na svjetskom tržištu, s približavanjem uragana Ivana naftom bogatom Meksičkom zaljevu, iz kojega su energetske tvrtke evakuirale na tisuće zaposlenika i zatvorile dijelove proizvodnje.

Među gubitnicima se ističu dionice telekom sektora, pri čemu su one britanskog Vodafonea oslabile 1,9 posto. Oslabile su i dionice najveće francuske medijske grupacije Vivendi Universal, i to 0,15 posto, nakon što je izvijestila o povećanju neto gubitka u prvom polugodištu na 1,86 milijardi eura, naspram 632 milijuna zabilježenih prošle godine.

Ulagači su danas u očekivanju objave američkog podatka o prometu u maloprodaji za kolovoz, pri čemu se očekuje njihov pad od 0,1 posto na mjesečnoj razini.

Na Tokijskoj burzi, tamošnji je Nikkei indeks danas ojačao na zaključnih 11.295 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2255 1,2284 1,2256

Euro/JPY 134,69 135,09 134,64

USD/JPY 109,91 110,12 109,68

-------------------------------------------------

Dolar je danas na svjetskim tržištima oslabio prema ostalim najznačajnijim svjetskim valutama dok se ulagači pripremaju za objavu najnovijih pokazatelja iz američkog gospodarstva koji bi im trebali dati smjernice glede budućeg rasta kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Dolar je blago oslabio prema euru, koji trenutno iznosi 1,2255 dolara. Oslabio je i nekih 0,2 posto prema jenu, te trenutno stoji 109,91 jen.

Od američkih gospodarskih pokazatelja danas se očekuju promet u maloprodaji u kolovozu te o manjku na tekućem računu platne bilance u drugom tromjesečju. Zabrinutosti glede nedavnog usporavanja aktivnosti u američkom gospodarstvu i sumnje vezane uz to hoće li američka središnja banka Fed nastaviti podizati kamatne stope u nadolazećim mjesecima pomažu slabljenju dolara.

"Tržište je uznemireno pred oba američka podatka čija se objava danas očekuje", kazao je Mitul Kotecha, analitičar iz Calyona. "Očekuje se da će podatak o prometu u maloprodaji pokazati pad, a tekući račun platne bilance bi trebao pokazati još jedan rekordni manjak".

Dolar je na vrijednosti ponešto izgubio i prema funti i švicarskom franku, dok je bio na gubitku od nekih pola posto prema australskoj i novozelandskoj valuti.

Većina ulagača procjenjuje da će američki Fed na svojem zasjedanju 21. rujna podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, no ako novi gospodarski pokazatelji budu slabi mogli bi umanjiti očekivanja daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u studenome i prosincu.

Od značajnijih vijesti iz eurozone danas se očekuje ključan podatak o povjerenju ulagača njemačkog instituta za istraživanja ZEW, čiji bi indeks prema očekivanjima većine trebao pokazati pad u rujnu u odnosu na mjesec ranije. Euro je danas nešto ojačao i prema jenu, dosegnuvši 134,69 jena.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

13.09. USLIB 1,59 1,76 1,87 1,07

13.09. EULIB 2,07 2,08 2,12 2,20

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙