FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen 10. tjedan hrvatskih manjina

ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Nastupom Folklornog ansamblagradišćanskih Hrvata "Štokavci" iz Čajte večeras je u Kazalištu"Vidra" u Zagrebu završen 10. Tjedan hrvatskih manjina.
ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Nastupom Folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata "Štokavci" iz Čajte večeras je u Kazalištu "Vidra" u Zagrebu završen 10. Tjedan hrvatskih manjina.

Tjedan se održavao u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Od 20. do 25. rujna u Zagrebu su održane reprezentativne kulturne priredbe hrvatskih zajednica koje žive i stvaraju u europskim zemaljama: održana je tribina o profesoru Stjepanu Krpanu "istraživaču Hrvata od Karaša do Biferna", otvorene su izložbe "Karaševski Hrvati" i "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj", predstavljene su knjige na moliškohrvatskome jeziku te je izvedena kazališna predstava Hrvata iz Bačke.

Održan je i stručni skup "Hrvatske manjine i Europa".

Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Domagoj Ante Petrić je naglasio važnost hrvatskih manjina u inozemstvu koje, kako je kazao, "kroz stoljeća održavaju kulturno blago Hrvatske, ali i ljubav prema svojoj matičnoj domovini".

"Priredbe poput Tjedna hrvatskih manjina nisu samo kulturne epizode nego i izraz duboke povezanosti iseljenika s maticom", rekao je Petrić uoči večerašnjeg nastupa folkloraša iz Gradišća.

Ujedno je zahvalio svim sudionicima 10. jubilarnog Tjedna hrvatskih manjina.

Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata "Štokavci" okuplja 40 tamburaša i plesača iz južnog Gradišća, a večeras su se predstavili hrvatskim narodnim pjesamama te običajima Južnog Gradišća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙