FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUĆUT RAVNATELJA HMI-a OBITELJI LACKOVIĆ

ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - U ime Hrvatske matice iseljenika isvoje osobno ravnatelj Nikola Jelinčić iskazao je danas duboku sućutobitelji preminuloga hrvatskoga naivnog slikara Ivana LackovićaCroate.
ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - U ime Hrvatske matice iseljenika i svoje osobno ravnatelj Nikola Jelinčić iskazao je danas duboku sućut obitelji preminuloga hrvatskoga naivnog slikara Ivana Lackovića Croate.

"Ivan Lacković Croata održavao je prisne veze s hrvatskim iseljeništvom, pa se teško može naći hrvatski kolekcionar na planetu koji u svojoj zbirci nema njegova djela", napominje u brzojavu sućuti ravnatelkj HMI-a.

Jelinčić navodi kako je osim ljubitelja vrhunske likovne umjetnosti među našijencima u svijetu Croata razvio veliko prijateljstvo s hrvatskom mladeži iz svijeta, zahvaljujući pedagoškom radu s naraštajima studenata Matičine Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture, koji su u njegovoj radionici provodili nezaboravne sate slušajući njegova nadahnuta predavanja o hrvatskoj naivnoj umjetnosti.

"Posebno se valja prisjetiti i odati posebnu počast Ivanu Lackoviću Croati, u prigodi njegove smrti, za suradnju s najvećom i najstarijom iseljeničkom organizacijom Hrvatskom bratskom zajednicom u Americi. Naime, Ivan Lacković Croata boravio je mjesec dana 1983. u Pittsburghu kao gost Zajednice. Za to vrijeme izradio je 18 umjetničkih slika za Zajednicu", podsjetio je Jelinčić.

Dodaje kako je Lackovićev boravak u Pittsburghu Zajednica iskoristila za njegovo predstavljanje američkoj javnosti posredovanjem nekoliko uglednih pittsburških novina i televizije. Tada je postavljena i izložba njegovih radova.

"Lacković je nastavio suradnju sa Zajednicom pa je u prigodi proslave 90. obljetnice u Zagrebu na središnjoj proslavi Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" darovao predsjedniku Bernardu M. Luketichu 32 slike i devet skulptura najpoznatijih hrvatskih slikara naivaca. Ti su radovi izloženi u Muzeju Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu - i znak su prisne veze tog velikana hrvatske umjetnosti i naših iseljenika", ističe u brzojavu sućuti ravnatelj HMI-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙