FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDFD O POGIBiJI KASKADERA HAJDINCA

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Ogranka kaskaderaHrvatskog društva filmskih djelatnika Aldo Tončić ocijenio je"neistinitim i senzacionalističkim" napise u medijima o nesretnomslučaju u kojemu je stradao kaskader Siniša Hajdinac.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Ogranka kaskadera Hrvatskog društva filmskih djelatnika Aldo Tončić ocijenio je "neistinitim i senzacionalističkim" napise u medijima o nesretnom slučaju u kojemu je stradao kaskader Siniša Hajdinac.

Po Tončićevim riječima osiguranje i organizacija za izvođenje te kaskaderske scene bili su maksimalni, a produkcija je udovoljila svim kaskaderskim zahtjevima bez ikakve štednje.

Tončić podsjeća da je osobno bio nazočan nesretnom događaju, 19. rujna, kada se, prema scenariju serije "Kad zvoni?", od kaskadera tražilo da dubliraju glumce za scenu skoka s krova školske zgrade jedan za drugim.

Za izvedbu takvog kaskaderskog skoka pogodne su isključivo kartonske kutije koje se koriste u čitavom svijetu u tu svrhu i u filmskim produkcijama A kategorije, te nisu improvizacija, nego uobičajeno sredstvo zaštite, ističe Tončić.

Napominje da bi kaskaderski zračni jastuk bio nepogodan za taj slučaj, jer bi bio ispuhan za drugog kaskadera nakon doskoka prvog.

Kartonske kutije slažu se u visinu ovisno o visini s koje treba izvesti pad ili skok, a u konkretnom slučaju to je bila visina 11 metara i korištene su kutije dimenzija 60 x 80 centimetara. Dovoljno je bilo staviti tri reda kutija u visinu, no s obzirom na to da se moglo staviti četiri reda, a da to ne smeta kamerama, tako se i učinilo. Redovi od 11 kutija širine puta šest kutija dužine i četiri kutije u visinu bili su povezani konopom koji nije pukao prilikom izvođenja skokova, a jednako tako ni kutije se nisu razišle prilikom doskoka kaskadera, naglašava Tončić.

Dodao je da je prvi skočio Siniša Hajdinac, a šest sekundi poslije njega Ivan Krištof.

Siniša Hajdinac bio je član Ogranka kaskadera, imao je iza sebe šest godina uspješnog izvođenja raznih kaskaderskih efekata, te ga se nije moglo okvalificirati neiskusnim. Na žalost, kaskaderski posao je takav da je svako izvođenje kaskaderskih efekata riskantno, te se i mala pogreška kod njihove izvedbe može pretvoriti u tragediju, stoji u reagiranju koje je predsjednik Ogranka kaskadera HDFD Aldo Tončić uputio medijima.

(Hina) pp/xdm ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙