FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZA POMAGANJE GOTOVINI OSUMNJIČENA JOŠ JEDNA OSOBA

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Policija je sinoć nastavila akcijutraganja za haškim optuženikom Antom Gotovinom i pretražila imovinujoš jedne osobe za koju sumnja da mu pomaže u bijegu, doznaje se danasu MUP-u.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Policija je sinoć nastavila akciju traganja za haškim optuženikom Antom Gotovinom i pretražila imovinu još jedne osobe za koju sumnja da mu pomaže u bijegu, doznaje se danas u MUP-u.

"U akciji je pretražen stan osobe s područja Velike Gorice koja je trenutno na obavijesnom razgovoru u policiji", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. On nije želio otkriti identitet te osobe, no od izvora bliskog policiji, koji je želio ostati neimenovan, doznaje se da je riječ o Željku Matozanu.

Mehun je rekao da je zadarska policija nakon obavijesnog razgovora službeno uhitila Željka Dilbera i Antu Žonija Maksana kojima su jučer ujutro pretražene kuće, automobili i poslovni prostori. Treći osumnjičenik kod kojega je jučer bila policija Zdenko Rinčić još uvijek je na obavijesnom razgovoru u zagrebačkoj policiji i za sada nije uhićen, kazao je Mehun.

"U stalnom smo kontaktu s nadležnim državnim odvjetništvima i do kraja dana ćemo odlučiti o daljnjim koracima", rekao je Mehun. Dodao je da za Dilbera i Maksana postoji dovoljno opravdane sumnje da su počinili kazneno djelo "pomaganja počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela", no nije želio reći kakve dokaze za to imaju u policiji.

Kod Dilbera i Maksana pronađeno je i vatreno oružje za koje nemaju dozvolu, pa je moguća i kaznena prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja. Obojica su suborci i prijatelji umirovljenog generala Gotovine, koji je od srpnja 2001. nedostupan hrvatskom pravosuđu i Haškom sudu na kojem je optužen za ratni zločin nad srpskim stanovništvom za operacije Oluja.

Rinčić je početkom sredinom 90-ih bio pomoćnik ministra gospodarstva, a sada je direktor Atlas osiguranja, čiju poslovnicu u Zadru vodi Dilber.

Dilber i Maksan dvojica su od petorice hrvatskih državljana koji su krajem lipnja dospjeli na "crnu listu" osoba kojima je zabranjen ulazak u EU zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine. Na tom su popisu i bivši tajnik Ureda predsjednika Željko Bagić, bivši saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs i poduzetnik u bijegu Hrvoje Petrač koji je donedavno bio vlasnik Atlas osiguranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙