FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "DNEVNIK" O INCIDENTU NA DRAGONJI

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Janez Podobnik i članovi njegovestranke u srijedu su "od hrvatske iracionalne politike" dobili"najljepši dar koji su mogli dobiti" pred skorašnje izbore, navodi ukomentaru ljubljanskog lista "Dnevnik" Igor Mekina, koji tvrdi da ćemeđu slovenskim biračima Podobnik, zbog slika oko uhićenja nagraničnom prijelazu Plovanija, dobiti auru mučenika i borca zaslovenska prava koja se može usporediti samo s onom koju je uSloveniji pridobio Janez Janša nakon što ga je 1988. godine uhitilanekadašnja jugoslavenska vojska.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Janez Podobnik i članovi njegove stranke u srijedu su "od hrvatske iracionalne politike" dobili "najljepši dar koji su mogli dobiti" pred skorašnje izbore, navodi u komentaru ljubljanskog lista "Dnevnik" Igor Mekina, koji tvrdi da će među slovenskim biračima Podobnik, zbog slika oko uhićenja na graničnom prijelazu Plovanija, dobiti auru mučenika i borca za slovenska prava koja se može usporediti samo s onom koju je u Sloveniji pridobio Janez Janša nakon što ga je 1988. godine uhitila nekadašnja jugoslavenska vojska.

"Podobnikova stranačka investicija na spornom teritoriju", navodi "Dnevnik" u komentaru posvećenom incidentu, "stvar je na kojoj mu sada mogu samo zavidjeti Zmago Jelinčič, Janez Janša, Andrej Bajuk i Lojze Peterle, opozicijski voditelji ostalih stranaka koje na izborima žele pobijediti koaliciju koju predvodi Anton Rop".

Unatoč svemu, navodi list, incident je pogoršao i onako "užarene" odnose dviju države u zadnjih nekoliko mjeseci i ne treba se tješiti da će se to smiriti nakon izbora.

"Iako nema sumnje da će se odnosi nakon incidenta do određene mjere smiriti, već je i sama vijest o pozivu slovenskom veleposlaniku na konzultacije u Ljubljanu i teške kritike koje su iz vrha slovenske vlade upućene na račun hrvatskog ponašanja znak jednog mračnijeg razdoblja u odnosima Slovenije i Hrvatske", piše Mekina u ljubljanskom "Dnevniku".

List kao glavni problem koji izaziva incidente na granici navodi nepristajanje hrvatske strane na realizaciju parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan.

"U diplomaciji vrijedi staro pravilo da se, ako želiš uspjeh, moraš staviti u situaciju druge strane i da nikada ne smiješ odstupiti od koncesije koju si već dao", navodi Mekina. Time što se odrekla sporazuma Drnovšek-Račan i neuspjehom da u kobnom trenutku zadrži svoje policajce, Hrvatska je prekršila oba pravila iz diplomatskih priručnika, navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙