FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HNB (IPAK) OSTAJE NEOVISAN

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Nagađanja o mogućoj smjeni guverneraHrvatske narodne banke Željka Rohatinskog nisu se obistinila, a nećebiti ni novog zakona o HNB-u, objavljuje Deutsche Welle.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Nagađanja o mogućoj smjeni guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog nisu se obistinila, a neće biti ni novog zakona o HNB-u, objavljuje Deutsche Welle.

Zbog velike zaduženosti Hrvatske, procijenjene na oko 27 milijardi dolara, MMF i Svjetska banka upozorile su prethodnu Račanovu i aktualnu Sanaderovu vladu da smanje javnu potrošnju, socijalna izdvajanja i dugoročne investicije ali i uklone svaki pokušaj upliva na monetarnu vlast, podsjeća postaja.

Guverner HNB-a Željko Rohatynski više je puta prijetio ostavkom zbog nezadovoljstva nekim potezima Račanove vlade a proteklih su dana prašinu uzvitlala nagađanja da bi Sanaderova vlada mogla promjenama zakona utjecati na monetarnu neovisnost HNB-a, prenosi DW.

M;inistarstvo financija odbacilo je takve spekulacije koje opovrgavaju i u središnjem Državnom uredu za razvojnu strategiju, čiji voditelj Ante Babić jasno poručuje da se ne radi na promjeni Zakona o HNB-u i da je njegov ured zadovoljan radom središnje monetarne institucije, navodi postaja.

Ekonomski krugovi strahuju da bi se smanjivanjem neovisnosti HNB-a Hrvatska ponovno počela zaduživati kod središnje banke, čime bi se njezina zaduženost povećala, i to bez punog nadzora Sabora i međunarodnih financijskih institucija, prenosi DW.

Ako su i postojale pritajene želje za većim utjecajem vlade na HNB, a samim tim i na unutarnje zaduživanje, one su zasada otklonjene, zaključuje postaja, prenoseći upozorenje analitičara da umjesto sličnih igara treba razmisliti o tome kako ojačati gospodarstvo i smanjiti zaduženost zemlje.

Ako je i bilo nekih pritajenih želja da Vlada ima veći upliv na monetarnu politiku, a samim tim i na unutarnje zaduživanje, ono je zasad otklonjeno, a ekonomski analitičari smatraju da umjesto ovakvih igara valja razmisliti kako ojačati gospodarstvo i smanjiti zaduženost zemlje, stoji u prilogu postaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙