FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRSKO GOSPODARSTVO UVELIKE SENZITIVNO NA PAD CIJENA NEKRETNINA

DUBLIN, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Izgledi irskog gospodarstva supovoljni, no iznenadni pad cijena nekretnina mogao bi predstavljatirizik, objavila je danas irska središnja banka, upozorivši da trenutnookruženje s niskim kamatnim stopama ne može dugo potrajati.
DUBLIN, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Izgledi irskog gospodarstva su povoljni, no iznenadni pad cijena nekretnina mogao bi predstavljati rizik, objavila je danas irska središnja banka, upozorivši da trenutno okruženje s niskim kamatnim stopama ne može dugo potrajati.

Nastavak zdravlja irskog bankarskog sustava i općenito gospodarstva ovisit će o opreznom pozajmljivanju obzirom da "se ne može očekivati da okruženje abnormalno niskih kamatnih stopa koje postoji danas traje neograničeno".

Gospodarske procjene su "prilično povoljne", dok su inflatorni pritisci znatno suzbijeni, stoji u bančinu izvješću o financijskoj stabilnosti u 2004.

U Banci su upozorili da trenutne razine zaduženosti privatnog sektora u zemlji, a posebno brzina kojom zaduženost nastavlja rasti, predstavljaju izvor zabrinutosti. "To što nisu otkriveni uvjerljivi dokazi oko pretjeranih cijena nekretnina ne znači da nema razloga za zabrinutost u pogledu financijske stabilnosti", priopćeno je iz središnje banke.

Dodaje se da bi teški negativni šokovi, bilo vanjski ili unutarnji, mogli podrazumijevati značajno spuštanje cijena kuća. "Domaćinstva, a posebno ona koja su nedavno podigla hipotekarne zajmove, uvelike su izložena potencijalnom kratkoročnom podizanju kamatnih stopa", stoji u bančinu izvješću. Članstvo u eurozoni znači da bi svaka akcija usmjerena njihovu spašavanju mogla biti mnogo teža nego što je to bilo u prošlosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙