FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

skv: hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. rujna 2004.(Hina) -
ZAGREB, 23. rujna 2004.(Hina) -

PLOVANIJA - Dvanaestero slovenskih državljana koji su jučer oko 16,30 sati zbog ilegalnog ulaska u Hrvatsku i odbijanja utvrđivanja identiteta privedeni u bujsku policijsku postaju, nakon saslušanja sinoć oko 22 sata pušteni su na slobodu i prepraćeni do graničnog prijelaza. To je potvrdila glasnogovornica istarske Policijske uprave Štefanija Prosenjak Žumber. Rekla je kako će protiv 12-ero slovenskih državljana, koji su zatečeni kod graničnog prijelaza Plovanija, biti podnesena prekršajna prijava zbog povrede Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o kretanju i boravku stranaca u Hrvatskoj. Opovrgnula je tvrdnje slovenskih medija kako je hrvatska policija tijekom uhićenja slovenskih državljana, uglavnom članova Slovenske pučke stranke, ozlijedila predsjednika te stranke Janeza Podobnika. Nakon izlaska iz bujske policijske postaje Janez Podobnik postupanje hrvatske policije ocijenio je "neciviliziranim". Među privedenim slovenskim državljanima najstariji ima 74, a najmlađi 21 godinu.

ZAGREB - Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je jučer u 74. godini umro Srećko Bijelić, političar i jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke, priopćeno je iz HNS-a. Srećko Bijelić rođen je 18. prosinca 1930. u Bribiru kraj Skradina. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu. Bio je direktor poduzeća "Janko Gredelj", predsjednik CK Narodne omladine Hrvatske te član Izvršnog komiteta CK SKJ. Nakon Karađorđeva 1971. smijenjen je s položaja te isključen iz političkog i društvenog života. Godine 1990. član je Koalicije narodnog sporazuma te jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke u listopadu iste godine. Saborski zastupnik bio je u dva mandata, od 1992. do 2000., a član predsjedništva HNS-a od 1990. do 2004. kad je izabran u Savjet stranke. Autor je brojnih stručnih radova.

ZAGREB - Županijsko vijeće Hrvatskog novinarskog društva Varaždinske županije i ogranak HND-a "Varaždinskih vijesti" izrazili su ogorčenje zbog prijetnje koju je novinarima jučer uputio umirovljeni branitelj liječen od PTSP-a postavivši kombi vozilo s oznakom 'minirano' pred vrata redakcije. U otvorenom pismu HND-a navodi se da je postavljanju vozila u kojemu nije bilo eksploziva predhodilo više prijetećih telefonskih poziva novinarima i uredniku, kao i dolazak te osobe 17. rujna u prostorije "Varaždinskih vijesti" s nedvojbenom namjerom uznemiravanja članova redakcije. Takvim i sličnim prijetnjama otežava se potpuno i objektivno izvještavanje javnosti, navodi, uz ostalo, u priopćenju varaždinski HND i napominje da očekuje brzu reakciju svih nadležnih državnih organa kako se slični slučajevi više ne bi ponovili.

ZAGREB - U zagrebačkoj galeriji "Mona Lisa" otvorena je sinoć izložba pod nazivom "Prica, život i djelo". Riječ je o reprezentativnoj izložbi hrvatskog slikara Zlatka Price (1916-2003) što su je zajednički pripremili likovni kritičari Stanko Špoljarić i Darko Schneider. Izložba obuhvaća 70 djela iz najpoznatijih ciklusa Zlatka Price - od prvog Samoborskog ciklusa iz 50-ih godina prošlog stoljeća, iz Plodova zemlje - ciklusa koji je obilježio Pricino stvaralaštvo 60-ih godina preko njegova najpoznatijeg Tarskog ciklusa iz 70-ih i naposlijetku iz ciklusa Opatijski kišobrani. Stanko Špoljarić u Katalogu izložbe naglašava da je Prica klasik moderne i suvremene hrvatske umjetnosti i jedan od njezinih najzanimljivijih autora druge polovice 20. stoljeća.

ZAGREB - Knjiga "Kazališni komadi i novele" bunjevačkog pisca Antuna Karagića (1913-1966) predstavljena je sinoć u Matici hrvatskoj. Knjiga je tiskana u ediciji Hrvatski književnici u Mađarskoj, a njezino objavljivanje omogućili su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo nacionalnog kulturnoga naslijeđa Republike Mađarske i Javna zaklada na nacionalne i etničke manjine u Mađarskoj. Knjigu su predstavili urednik Đuro Franković, književnik i književni kritičar Đuro Vidmarović i Sanja Vulić iz Hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje. Kako je istaknuto na promociji Antun Karagić je svojim književnim djelom, posebice pisanjem kazališnih komada i novela na bunjevačkom jeziku, odigrao veliku ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta, a posebno u njegovanju jezika i kulture među svojim sunarodnjacima Hrvatima Bunjevcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙