FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP O IZGREDU NA HRVATSKO-SLOVENSKOJ GRANICI

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova RHdiplomatskim putem traži rješenje slučaja koji se u srijedu dogodio nahrvatsko-slovenskoj granici, kada je hrvatska policija privela skupinuslovenskih državljana, među kojima su i čelnici Slovenske pučkestranke.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova RH diplomatskim putem traži rješenje slučaja koji se u srijedu dogodio na hrvatsko-slovenskoj granici, kada je hrvatska policija privela skupinu slovenskih državljana, među kojima su i čelnici Slovenske pučke stranke.

"Prema policijskom izvješću, radi se o pokušaju nelegalnog prelaska hrvatske granice. Granična policija je privela osobe koje su to namjeravale učiniti. Pokrenut je prekršajni postupak. Ministarstvo vanjskih poslova diplomatskim putem traži rješenje tog slučaja", rečeno je Hini iz Ureda glasnogovornika MVP-a.

Glasnogovornica istarske Policijske uprave za međunarodne odnose Štefanija Prosenjak-Žumber izvijestila je novinare da je u srijedu oko 14 sati skupina od 12 slovenskih državljana čiji se identitet još utvrđuje ilegalno sporednim putem, nedaleko od graničnog prijelaza Plovanije stigla do kuće Joška Jorasa.

Zadržavši se neko vrijeme u kući Jorasa, koji je poznat po tome što niječe hrvatsku državnu teritorijalnu cjelovitost na tom dijelu pograničnog područja, slovenske je državljane u povratku, kad su ponovno zaobišli službeni granični prijelaz, zaustavila hrvatska Granična policija.

"Budući da su tim ilegalnim prelaskom prekršili Zakon o nadzoru državne granice te kretanju i boravku stranaca u Hrvatskoj, sprovedeni su uz uporabu sredstava prisile, ali bez ekscesa u Policijsku postaju u Bujama gdje su zadržani radi ispitivanja", kazala je glasnogovornica, dodavši da će protiv njih biti podnesena prekršajna prijava.

Po prvim neslužbenim podatcima ti slovenski državljani su članovi Slovenske pučke stranke koje je član Joško Joras, a predvodio ih je predsjednik te stranke Janez Podobnik.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je u srijedu uvečer, u telefonskom javljanju iz New Yorka, gdje prisustvuje zasjedanju Opće skupštine UN-a, za središnji dnevnik slovenske televizije, da je uhićenje slovenskih državljana na graničnom prijelazu Dragonja "nedopustivo".

Vajgl je rekao da je slovenski premijer Anton Rop već uputio zahtjev da se uhićeni zastupnici parlamenta i članovi Slovenske pučke stranke (SLS), među kojima i Janez Podobnik, puste na slobodu i da je prije nego do toga dođe "svaki konstruktivni dijalog nemoguć".

Po Vajglovim riječima o problemu je već razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom koji također borave u New Yorku. Na problem je, kako je rekao, upozorio i Javiera Solanu koji mu je, kako kaže, izrazio "šokiranost što se takve stvari događaju".

Prema izvješćima slovenskih televizijskih postaja RTVSLO i POP-TV koje su s mjesta incidenta imale i duže televizijske priloge, hrvatska je policija uhitila 14 osoba. One su iz Slovenije u Hrvatsku ušle preko improviziranog makadamskog puta koji je napravio Jožko Joras, a hrvatskoj su se policiji odbili legitimirati.

"Za to nije bilo potrebe jer smo bili na slovenskom teritoriju. Policiji sam rekao tko sam i to su mogli provjeriti", rekao je Podobnik u direktnom javljanju za slovensku televiziju RTVSLO. Slika je pokazala da je skupina slovenskih državljana na Jorasovom dvorištu "posadila lipu" koja je simbol slovenske državnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙