FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UZ KRITIKE ZAPADA I OPORBE POČELI IZBORI U KAZAHSTANU

ALMA ATA, 19. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Naftom bogati Kazahstanglasuje u nedjelju na parlamentarnim izborima koje Zapad kritizira, aoporbene stranke smatraju nepoštenima.
ALMA ATA, 19. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Naftom bogati Kazahstan glasuje u nedjelju na parlamentarnim izborima koje Zapad kritizira, a oporbene stranke smatraju nepoštenima.

Prvi slobodni izbori za zastupnike donjega doma parlamenta te velike zemlje srednje Azije, u regiji prepunoj autoritarnih vođa, smatraju se testom sposobnosti Kazahstana da gospodarskom rastu doda i politički pluralitet.

Glavni protukandidat predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu i njegovoj stranci Otan (Domovina) njegova je najstarija kći Dariga i njezina nova stranka Asar (Zajedništvo) koja unatoč uobičajenoj oporbenoj retorici zapravo podržava predsjednika.

"Već smo rekli da predizborna kampanja nije bila ni ravnopravna ni slobodna", kaže Bulat Abilov, čelnik oporbene stranke Ak Zhol (Svijetla staza). Njemu je kandidatura zabranjena jer je sud presudio da je klevetao drugoga političara.

"Sad nam preostaje samo potvrditi da je glasovanje nepošteno".

Otan i Asar dominiraju medijima uz pomoć lokalnih vlasti, priopćila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja nadgleda izbore.

"Izbori su već diskreditirani činjenicom da vlasti nisu omogućile ravnopravnost u kampanji", kaže Acacia Shields iz Human Rights Watcha za Središnju Aziju.

Otprilike svako deseto biračko mjesto opremljeno je elektronskom tehnologijom za glasovanje kupljenom u Bjelorusiji, a oporba i nezavisni promatrači izbora kažu da bi to moglo obeshrabriti glasače.

Ti uređaji čitaju barkod koji je na biračevoj osobnoj iskaznici. Iako dužnosnici kažu da će glasovanje biti tajno, bilo je žalbi studenata, učitelja i državnih službenika kojima su pretpostavljeni rekli da će se znati ne budu li glasovali za Otan.

Pod 15-godišnjom Nazarbajevom vladavinom Kazahstan je modernizirao gospodarstvo i počeo iskorištavati svoje golemo mineralno bogatstvo, ali korupcija je raširena, a politčka vlast koncentrirana u rukama predsjednika i njegovih najbližih suradnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙