FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VAJGL: UHIĆENJE SLOVENSKIH DRŽAVLJANA NEDOPUSTIVO

LJUBLJANA,22. rujna 2004.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaIvo Vajgl izjavio je u srijedu uveče, za središnji dnevnik slovensketelevizije, da je uhićenje slovenskih državljana na graničnomprijelazu Dragonja "nedopustivo".
LJUBLJANA,22. rujna 2004.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je u srijedu uveče, za središnji dnevnik slovenske televizije, da je uhićenje slovenskih državljana na graničnom prijelazu Dragonja "nedopustivo".

"Moj je osobni dojam da se pokušava djelovati na rezultat slovenskih izbora", rekao je Vajgl u telefonskom javljanju iz New Yorka, gdje prisustvuje zasjedanju Opće skupštine UN-a. On je dodao da je postupak hrvatskih službenih predstavnika bio neeuropski.

Vajgl je rekao da je slovenski premijer Anton Rop već uputio zahtjev da se uhićeni zastupnici parlamenta i članovi Slovenske pučke stranke (SLS), među kojima i Janez Podobnik, puste na slobodu i da je prije nego do toga dođe "svaki konstruktivni dijalog nemoguć".

Po Vajglovim riječima o problemu je već razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom koji također borave u New Yorku. Na problem je, kako je rekao, upozorio i Javiera Solanu koji mu je izrazio "šokiranost što se takve stvari događaju".

Slovenija je objašnjenje zatražila i od hrvatskog veleposlanika u Ljubljani, a svog je veleposlanika u Zagrebu pozvala na konzultacije.

Prema izvješćima slovenskih televizijskih postaja RTVSLO i POP-TV koje su s mjesta incidenta imale i duže televizijske priloge, hrvatska je policija uhitila 14 osoba. One su iz Slovenije u Hrvatsku ušle preko improviziranog makadamskog puta koji je napravio Jožko Joras, a hrvatskoj su se policiji odbili legitimirati.

"Za to nije bilo potrebe jer smo bili na slovenskom teritoriju. Policiji sam rekao tko sam i to su mogli provjeriti", rekao je Podobnik u direktnom javljanju za slovensku televiziju RTVSLO. Slika je pokazala da je skupina slovenskih državljana na Jorasovom dvorištu "posadila lipu" koja je simbol slovenske državnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙