FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA ŽENAMA UMORENIM NA SUDU

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Spomen-ploča u znak sjećanja na petuobljetnicu trostrukog umorstva i jednog pokušaja umorstva u srijedu jepostavljena u zgradi Općinskog suda u Zagrebu.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Spomen-ploča u znak sjećanja na petu obljetnicu trostrukog umorstva i jednog pokušaja umorstva u srijedu je postavljena u zgradi Općinskog suda u Zagrebu.

Ploča je postavljena u sjećanje na sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić, ubojičinu suprugu Gordanu Oraškić te ranjenu zapisničarku Stanku Cvetković.

Otkrila ju je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, rekavši da nasilje zabrinjavajuće raste - budući da je u prva tri mjeseca ove godine broj prijavljenih nasilnika 50 posto veći nego u istom razdoblju lani.

Naglasila je da je tom rastu mnogo uzroka, ali da je jedan od sigurnih taj da žene češće prijavljuju nasilnika. No, još ostaje "tamna brojka, koja govori da je nasilje najčešće čvrsto zatvoreno iza kućnih vrata".

Trostruko ubojstvo i pokušaj ubojstva na sudu prije pet godina počinio je Mato Oraškić, koji je u sudsku zgradu neopaženo unio pištolj. U studenom 2000. proglašen je krivim i osuđen na 40 godina zatvora, što je najveća kazna izrečena u hrvatskom pravosuđu. U uobrazloženju presude stoji kako je utvrđeno da je Oraškić iz neposredne blizine ispalio metak u glavu supruge, jer razvrgava njihov brak, a u sutkinju, ženinu odvjetnicu i zapisničarku iz bezobzirne osvete što sudjeluju u brakorazvodnoj parnici.

U spomen na tri kukavički ubijene žene Hrvatska će, među rijetkim zemljama, ustanoviti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Vlada će zajedno s nevladinim udrugama senzibilizirati javnost kako žena često ne bi bila sigurnija na ulici nego u vlastitu domu, rekla je potpredsjednica Kosor. Dometnula je da je to, na žalost, česta pojava jer nasilnici su i bračni drugovi i bivši partneri, ali i sinovi - a najčešće su žrtva žena i djeca, a nasilnik muškarac.

Otkrivanju spomen-ploče, pokraj sobe ubijene sutkinje, nazočile su, osim obitelji i rodbine, i predstavnice nevladinih ženskih udruga, kolege suci i odvjetnici te predstavnici vlasti.

Kosor je istaknula da je na saborsku sjednicu uvršten Vladin prijedlog da se 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

"Hrvatska će tako biti među rijetkim zemljama koje će imati svoj dan koji kao nacionalni dan podsjeća na problem nasilja nad ženama. Neka taj dan bude stalno upozorenje da nasilje prestane biti prihvatljivo ponašanje kao i na to da nasilje zabrinjavajuće raste", rekla je potpredsjednica Kosor.

Na grobove ubijene sutkinje i odvjetnice vijence je danas položila ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙