FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOSOR OTKRILA SPOMEN-PLOČU U OPĆINSKOM SUDU

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Spomen-ploču u znak sjećanja na petuobljetnicu tragična ubojstva sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetniceHajre Prohić, supruge počinitelja Gordane Oraškić te ranjavanjazapisničarke Stanke Cvetković danas je u zgradi Općinskog suda uVukovarskoj ulici u Zagrebu otkrila potpredsjednica Vlade JadrankaKosor.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Spomen-ploču u znak sjećanja na petu obljetnicu tragična ubojstva sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić, supruge počinitelja Gordane Oraškić te ranjavanja zapisničarke Stanke Cvetković danas je u zgradi Općinskog suda u Vukovarskoj ulici u Zagrebu otkrila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U spomen na te tri kukavički ubijene žene Hrvatska će, među rijetkim zemljama, ustanoviti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Vlada će zajedno s nevladinim udrugama senzibilizirati javnost kako žena često ne bi bila sigurnija na ulici nego u vlastitu domu, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Navela je da je to, na žalost, česta pojava jer nasilnici su i bračni drugovi i bivši partneri, ali i sinovi - a najčešće su žrtva žena i djeca, a nasilnik muškarac.

Otkrivanju spomen-ploče, pokraj sobe ubijene sutkinje, nazočile su, osim obitelji i rodbine, i predstavnice nevladinih ženskih udruga, kolege suci i odvjetnici te predstavnici vlasti. Kad je ploča otkrivena i ispod nje položen vijenac, Kosor je zapalila i svijeće. Na ploči je upisano: "U povodu pete godišnjice tragičnog ubojstva sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić, Gordane Oraškić te teškog ranjavanja Stanke Cvetković, uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Vlada Republike Hrvatske i ženske nevladine udruge, Zagreb, 22. rujna 2004."

Kosor je istaknula da je na saborsku sjednicu uvršten Vladin prijedlog da se 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

"Hrvatska će tako biti među rijetkim zemljama koje će imati svoj dan koji kao nacionalni dan podsjeća na problem nasilja nad ženama, zato što se taj problem vrlo često 'stavlja pod tepih', o njemu se malo govori i zato što je nasilje nad ženama, na žalost, često prešutno relativno prihvaćeno ponašanje", istaknula je i dodala:" Neka taj dan bude stalno upozorenje da nasilje prestane biti prihvatljivo ponašanje kao i na to da nasilje zabrinjavajuće raste - budući da je u prva tri mjeseca ove godine broj prijavljenih nasilnika 50 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine." Navela je da je tom rastu mnogo uzroka, ali da je jedan od sigurnih taj da žene češće prijavljuju nasilnika, ali da još ostaje "tamna brojka, koja govori da je nasilje najčešće čvrsto zatvoreno iza kućnih vrata".

Na grobove ubijene sutkinje i odvjetnice vijence je danas položila ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Trostruko ubojstvo i pokušaj ubojstva na sudu prije pet godina počinio je Mato Oraškić, koji je u sudsku zgradu neopaženo unio pištolj. U studenom 2000. Oraškić je proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora, što je najveća kazna izrečena u hrvatskom pravosuđu. Obrazlažući presudu, sudac Zdravko Jambrović je rekao kako je utvrđeno da je Oraškić iz neposredne blizine ispalio metak u glavu supruge, jer razvrgava njihov brak, a u sutkinju, ženinu odvjetnicu i zapisničarku iz bezobzirne osvete što sudjeluju u brakorazvodnoj parnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙