FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA TRAŽI DA JOJ SRBIJA VRATI UMJETNINE

OSIJEK, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska će od Srbije i Crne Goreponovno zatražiti povrat preko 18 tisuća umjetnina otuđenih za vrijemerata, najavio je u ponedjeljak ministar kulture Božo Biškupić.
OSIJEK, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska će od Srbije i Crne Gore ponovno zatražiti povrat preko 18 tisuća umjetnina otuđenih za vrijeme rata, najavio je u ponedjeljak ministar kulture Božo Biškupić.

"Od Srbije i Crne Gore ćemo tražiti da hitno imenuje novo povjerenstvo za povrat kulturnih dobara", rekao je Biškupić. Precizirao je da Hrvatska od susjedne države traži "8500 muzejskih i 10 tisuća sakralnih umjetnina".

"Pregovori o povratu tih umjetnina stali su nakon promjene vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, stoga ćemo tražiti aktualizaciju toga pitanja", rekao je ministar nakon sastanka s predstavnicima kulturnih institucija Osječko-baranjske županije.

Među umjetninama koje se potražuju i 15-ak je drvenih skulptura iz fundusa Ernestinovačke kolonije, koje se nalaze u Banji Junaković kod Apatina. Među ernestinovačkim drvenim kipovima nalaze se i radovi osnivača Ernestinovačke kolonije Petra Smajića.

Pomoćnica ministra kulture Branka Šulc rekla je da je prije nešto više od godinu dana bilo razgovora o tome da apatinske općinske vlasti predaju te skulpture Likovnoj udruzi "Petar Smajić" iz Ernestinova, ali da se to nije realiziralo jer primopredaja umjetnina podliježe međunarodnom protokolu.

Osim toga, riječ je o djelima otuđenima tijekom rata, pa povjerenstvo mora utvrditi eventualnu oštećenost i slično, rekla je Šulc.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙