FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP, HAK I HCV USKORO O UBLAŽAVANJU EKO TESTA?

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici Ministarstva unutarnjihposlova, Hrvatskog autokluba (HAK) i Hrvatskog centra za vozila dokraja ovoga tjedna održat će sastanak na kojemu će, kako se neslužbenodoznaje, biti predloženo ublažavanje kriterija eko testa priregistraciji vozila, uz zadržavanje datuma početka primjene Pravilnikaod 1. listopada.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog autokluba (HAK) i Hrvatskog centra za vozila do kraja ovoga tjedna održat će sastanak na kojemu će, kako se neslužbeno doznaje, biti predloženo ublažavanje kriterija eko testa pri registraciji vozila, uz zadržavanje datuma početka primjene Pravilnika od 1. listopada.

"Na tom sastanku imat ćemo sve odgovore vezane uz eko test i način njegove primjene", rekao je kratko Hini zamjenik glasnogovornika MUP-a Igor Štefanac.

Hrvatski autoklub (HAK) na osnovi dosadašnjih rezultata provedbe eko-testa ispušnih plinova vozila, predviđa da bi znatan dio vozača imao poteškoća pri registraciji svojih vozila.

Prema podacima iznesenim na današnjoj HAK-ovoj konferenciji za novinare, od početka primjene eko testa u travnju 2001. godine, 60 posto pregledanih vozila bez katalizatora nije zadovoljilo uvjete eko testa, ali i 29 posto vozila s ugrađenim katalizatorom.

U prethodne tri i pol godine provedbe, rezultati eko testa prilikom tehničkog pregleda vozila nisu bili uvjet za registraciju. No, po novom Pravilniku o registraciji vozila, koji se primjenjuje od 1. listopada, prolazak eko testa je uvjet za registraciju vozila.

U slučaju neprolaska na eko testu, vlasnik bi ga morati ponoviti, a učini li to u roku osam radnih dana, platio bi 50 posto cijene testiranja.

Odredbe o eko testu ne odnose se na vozila koja kao pogonsko gorivo upotrebljavaju plin te na radne strojevi, motocikle, mopede i sva vozila sa dvotaktnim benzinskim motorima. To se također odnosi na vozila s benzinskim motorima proizvedenima do 1970. i s diesel motorima proizvedenima prije 1980. godine. Cijena eko testa, ovisno o tipu vozila, je između 50 i 94 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙