FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU PRISTAJE LIBIJI UKINUTI EMBARGO NA ORUŽJE

BRUXELLES, 22. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija pristala jeu srijedu pod talijanskim pritiskom ukinuti Libiji embargo na oružje,rekao je jedan diplomatski izvor iz EU-a.
BRUXELLES, 22. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija pristala je u srijedu pod talijanskim pritiskom ukinuti Libiji embargo na oružje, rekao je jedan diplomatski izvor iz EU-a.

Italija želi toj sjevernoafričkoj zemlji pomoći u borbi protiv ilegalnih migracija. "Takva je preporuka veleposlanika", rekao je taj izvor nakon sastanka predstavnika 25-člane Unije u Bruxellesu.

Duga talijanska obala čini tu zemlju jednim od vodećih odredišta imigranata koji žele čamcima u Europu. Italija želi Libiji omogućiti pristup opremi poput sofisticiranih plovila i dalekozora, kako bi bolje patrolirala svojom obalom.

Italija je najavila da bi mogla jednostrano ukinuti embargo ako EU ovaj tjedan ne donese odluku.

Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je i službeno ukinuo američki trgovinski embargo protiv Libije kao nagradu za odustajanje od oružja za masovno uništavanje. Neke američke sankcije povezane s borbom protiv terorizma i dalje su na snazi.

I EU želi primijeniti lanjsku odluku Ujedinjenih naroda o ukidanju gospodarskih sankcija službenom Tripoliju. Europska je komisija u utorak priopćila kako vjeruje da bi sankcije trebalo što prije ukinuti.

Diplomatski izvor rekao je da službenu odluku o ukidanju embarga na oružje moraju donijeti ministri Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙