FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - U svijetu više od 22 milijuna djece mlađe od pet godina boluje od prekomjerne težine, a više od 50 posto djece su pasivni pušači, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana srca, koji se svake godine obilježava zadnje nedjelje u rujnu. Upravo su pretilost i pušenje među dva glavna uzročnika kardiovaskularnih bolesti od kojih umire svaki drugi stanovnik svijeta, rečeno je na predstavljanju teme ovogodišnjeg Dana srca "Djeca, mladi i bolesti srca", kojom se želi upozoriti da zdrave životne navike mogu spriječiti pojavu bolesti srca u djetinjstvu i onemogućiti njezin razvoj u mladosti.

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik Branimir Glavaš odbacio je danas napise u tjedniku "Globus" u "kojem mu se bez ikakvog dokaza i osnove pripisuje navodno kadroviranje u Ministarstvu obrane", a jučerašnju izjavu predsjednika HND-a Dragutina Lučića "o nekakvim kalašnjikovima i medijskim slobodama" nazvao je nebuloznom. Lučić je kao vanjski član na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za medije u raspravi o Izvješću o radu HRT-a osudio ponašanje nekih zastupnika prema predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Zdenku Ljevaku i glavnom ravnatelju HRT-a Mirku Galiću kazavši: "Oni ljudi koji su donedavno kalašnjikovim hodali po redakcijama ne mogu biti uzor demokracije i slobode medija". Predsjednik HND-a, međutim, nije rekao na koga se odnosi na ta izjava.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa uskoro će na Vladi pokrenuti pitanje reguliranja odvjetničkih tarifa po uzoru na zemlje Europske unije, istaknuto je na današnjem prvom briefingu s novinarima u tom ministarstvu. Nakon poskupljenja odvjetničkih tarifa ovog srpnja i zahtjeva brojnih udruga, sindikata i stranaka za njihovim smanjenjem, Ministarstvo je počelo prikupljati podatke o cijeni odvjetničkih usluga, ali i modelima njihova određivanja u zemljama Europske unije. S tim materijalom, koji je upravo dovršen, Ministarstvo će izaći na Vladu kako bi se pronašao najprihvatljiviji način određivanja cijena odvjetničkih usluga, rekla je ministrica Vesna Škare-Ožbolt.

VARAŽDIN - Ispred sjedišta lokalnog tjednika "Varaždinskih vijesti" jutros je zatečen parkirani kombi na čijem je vjetrobranskom staklu bio natpis "minirano". Utvrđeno je da nikakva eksplozivna naprava nije bila postavljena te da je vlasnik vozila muškarac koji boluje od PTSP-a, priopćila je lokalna policija.

ZAGREB - Zagrebačko poglavarstvo prihvatilo je danas Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji gradskog proračuna za 2003. u kojem, među ostalim, stoji da financijski izvještaji u svim značajnim aspektima iskazuju objektivan i istinit prikaz poslovanja tijekom godine i stanja na koncu godine. U izvješću, međutim, stoji i da stanje i vrijednost cjelokupne imovine nisu utvrđeni, da imovinsko-pravni odnosi između Grada i Republike nisu riješeni, te da nisu obuhvaćena sva potraživanja i nije obavljen unutarnji nadzor. Također u državni proračun nije uplaćen pripadajući dio sredstava od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je je danas izaslanstvo Hrvatskog saveza informatičara koje je na nedavnoj 16. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Ateni ostvarilo najveći dosadašnji uspjeh, osvojivši dvije zlatne i jednu brončanu medalju. Time su zauzeli 4. mjesto u ukupnom poretku među 80 država sudionica, iza Kine i Rusije (koje dijele prvo mjesto), te SAD-a i Poljske, priopćeno je iz Predsjednikova ureda. Hrvatsku su reprezentaciju činili četiri srednjoškolca, i to trojica bivših učenika zagrebačke XV. gimnazije i učenik valpovačke srednje škole, koji su odabrani kao najbolji na državnom natjecanju mladih informatičara.

ZAGREB - Prvi elektronički (Internet) Adresar lokalne samouprave u Hrvatskoj, koji sadržava osnovne podatke o svim hrvatskim gradovima i općinama - od naziva, pravnog statusa, imena čelnih ljudi, poštanske i e-mail adrese do brojeva telefona i drugog - predstavljen je danas u Sveučilišnom računskom centru-SRCE. Adresar su kao zajednički projekt pokrenuli i izradili Ured stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj, Delnet program Međunarodnog centra za obuku Međunarodne organizacije rada te Savez Udruge gradova i Udruge općina Republike Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otputovat će sutra u SAD, gdje će 26. rujna sudjelovati na proslavi 110. obljetnice Hrvatske bratske zajednice i hrvatske župe sv. Nikole u Pittsburghu, izvijestio je danas Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću. Uoči proslave, 24. rujna, kardinal Bozanić posjetit će Hrvatsku katoličku misiju Astoria u New Yorku, gdje će slaviti euharistiju i susresti se s vjernicima.

DUBROVNIK - Dubrovnik će kao prvi hrvatski grad uskoro postati članom Europskog udruženja povijesnih gradova i regija, izvijestila je danas na konferenciji za novinare dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica. Kandidatura Dubrovnika prihvaćena je u Norwicku u Velikoj Britaniji, gdje je 9. i 10. rujna održana međunarodna konferencija pod nazivom "Baština u budućnosti". U njezinu radu sudjelovala je i Dubravka Šuica koja je ujedno i potpredsjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

ZAGREB - Hrvatska je prije dva dana dobila pozitivnu ocjenu Odbora za prava djeteta UN-a o stanju dječjih prava, a u idućih će mjesec dana taj odbor dostaviti preporuke za poboljšanje zaštite dječjih prava, izvijestio je danas državni tajnik za socijalnu skrb Nino Žganec. Članovi UN-ova odbora hrvatskom su izaslanstvu, sastavljenom od predstavnika više ministarstava, Državnog odvjetništva i Ureda pravobraniteljice za djecu, postavili preko stotinu pitanja zanimajući se za osnovno i srednje obrazovanje djece, njihovu socijalnu i zdravstvenu skrb, zakonodavna rješenja, a posebno za rad Ureda pravobraniteljice.

ZAGREB - Startom ispred spomenika poginulim braniteljima u zagrebačkoj Kustošiji 11 maratonaca započelo je danas petodnevni III. Memorijalni supermaraton Zagreb-Vukovar -Putevima dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata, dužine 351 kilometar. Nakon starta u Zagrebu maratonci bi na cilj trebali stići 26. rujna na spomen-obilježje na vukovarskoj Ovčari, koja je simbol stradanja hrvatskih bojovnika u Domovinskom ratu. Tim se maratonom, koji se održava već treću godinu, obilježava odlazak dragovoljaca HOS-a iz Zagreba polovicom rujna 1991. u obranu Vukovara.

ZAGREB - Monografija "Hrvatski Domovinski rat da se ne zaboravi - 2500 kilometara diljem Hrvatske 13 godina poslije", Josipa Palade, posvećena putevima kojima su prolazili hrvatski branitelji tijekom Domovinskog rata, predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika. Po riječima recenzenta Mladena Pavkovića, monografija je nastala kao rezultat počasne karavane koju je u svibnju organiziralo sedamdesetak hrvatskih branitelja Podravke i Ine-Naftaplina. Karavana je obišla cijelu Hrvatsku - od Zagreba do Dubrovnika, preko Knina, Iloka i Vukovara, ponovno do Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙