FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HRVATSKOJ 2 TISUĆE PATENTNO ZAŠTIĆENIH IZUMA

ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - U Hrvatskoj, po podacima Državnogzavoda za statistiku, trenutno je oko 2 tisuće patentno zaštićenihizuma, pri čemu ih je više stranog od domaćeg porijekla, a tako je ikod zaštite označavanjem (zaštita žigova), istaknuto je na danasodržanom okruglom stolu "Znanost-inovacije-poduzetništvo".
ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - U Hrvatskoj, po podacima Državnog zavoda za statistiku, trenutno je oko 2 tisuće patentno zaštićenih izuma, pri čemu ih je više stranog od domaćeg porijekla, a tako je i kod zaštite označavanjem (zaštita žigova), istaknuto je na danas održanom okruglom stolu "Znanost-inovacije-poduzetništvo".

Skup je održan na Jesenskom međunarodnom Zagrebačkom velesajmu u sklopu Međunarodne izložbe inovacija, novih tehnologija i proizvoda "Arca", na kojoj se predstavlja 179 inovacija, među kojima 57 radova mladih inovatora, maturanata srednjih tehničkih škola.

Govoreći o programima potpore i poticajnim mjerama, Branka Rakić iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva posebno je istaknula poticajne mjere za razvoj proizvoda, tehnologija i inovacija koje imaju za cilj pomoći u dovođenju inovacija do proizvoda. Te mjere uz ostalo uključuju pokriće troškova izrade i ispitivanja prototipova, nastup na sajmovima te financiranje patentne zaštite.

O važnosti patentne zaštite inovacija govorio je Rene Kajp iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Istaknuo je da su patentna zaštita i drugi oblici intelektualnog vlasništva važni instrumenti zaštite prava na isključivo raspolaganje proizvodima nastalima inoviranjem. Postupak patentiranja, kaže Kajp, u Hrvatskoj u prosjeku traje oko dvije godine, a cijene su 5 do 6 puta manje nego u svijetu.

Neven Kos iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) posebno se osvrnuo na program konzultantske pomoći inovatorima i poduzetnicima koji pruža ta agencija.

Prema istraživanju HAMAG-a, postoji manjak kvalitete i profesionalnosti konzultantskih usluga, a poduzetnici i inovatori smatraju da su one preskupe. Zato je HAMAG, kaže Kos, uspostavio sustav edukacije i certifikacije konzultanata te projekt sufinanciranja konzultantskih usluga. Taj projekt osigurava pojedinim skupinama inovatora besplatnu konzultantsku pomoć u komercijalizaciji inovacija, pri čemu konzultanti usluge pružene inovatorima naplaćuju HAMAG-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙