FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATI

ZAGREB, 22. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati.
ZAGREB, 22. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska Vlada ne kani mijenjati Zakon o sigurnosti prometa na cestama zbog preporuke Europske komisije o dopuštenju alkohola do 0,5 promila, rekao je ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić za "Jutarnji list" od srijede. "Mi smo pri donošenju novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama znali za tu preporuku, no imali smo toliko katastrofalno stanje u prometu da smo morali biti rigorozni u svemu, pa i kod alkohola", rekao je ministar Mlinarić, istaknuvši kako strogi propisi već daju rezultate. Upozorio je da se čak za dvije trećine smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači od kada je u primjeni zakon s nultom stopom dopuštenja alkohola u krvi vozača. Rekao je da je preporuka EU samo preporuka i da stoga ne obvezuje te da u u europskim zemljama postoje različita zakonska rješenja.

ZAGREB - Raspravom o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o zakupu poslovnog prostora klubova zastupnika DC-a i HNS/PGS-a Hrvatski sabor nastavit će danas 10. sjednicu. Sabor će raspravljati i o prijedlogu izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica područne i lokalne samouprave, kojima Libra predlaže mogućnost glasovanja i za starije od 16 godina, te o prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u, kojima isti klub predlaže oslobađanje od PDV-a na pomagala za slijepe. Pred zastupnicima je i HSP-ov prijedlog izmjena Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kojim se želi spriječiti rasprodaja hrvatskih otoka strancima. Na dnevnom su redu i dva prijedloga osnutka Memorijalnog centra Domovinskog rata, HSP-ov i Vladin. Taj bi centar trebao prikupljati i arhivirati sve dokumente vezane uz Domovinski rat.

ZAGREB - Postoji sumnja da je najmanje sedam bivših i sadašnjih učitelja Waldorfske škole fizički i psihički zlostavljalo najmanje dvadeset i osmero djece, nalaz je Stručnog povjerenstva što ga je jučer predstavio ministar znanosti, prosvjete i športa Dragan Primorac. Ministar je potvrdio da je naložio temeljitu istragu kako bi se utvrdilo nije li se i u Ministarstvu išlo linijom manjeg otpora. Waldorfska škola u Zagrebu dobit će rješenje za rad, pomoći će joj se da što lakše pokrene obrazovanje, pojačat će se stručni nadzor rada škole, a uočene nepravilnosti, među kojima sumnje u zlostavljanje djece, bit će predane u postupak nadležnim tijelima, rekao je Primorac na konferenciji za novinare.

ZAGREB -Studijska izložba jednoga od vodećih finskih arhitekata Alvara Aalta "Arhitektura i čitanje" te popratna izložba fotografija "Gradnja prikladna životu" otvorena je sinoć u Hrvatskom muzeju arhitektura Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Alvar Aalto (1898. -1976.) smatra se vodećim finskim arhitektom, koji je svojim djelima stekao i velik međunarodni ugled. Njegov je opus poznat po izradbi arhitektonskih projekata za knjižnice i u središtu izložbe su upravo ta djela.

ZAGREB - Francuski institut sinoć je u svojim prostorijama u Zagrebu skupno predstavio knjige "Poemes" i "Tanke" Radovana Ivšića i "Filozofija u budoaru" Donatiena Alphonsea Francoisa marquisa de Sadea. O Ivšićevoj poeziji govorio je publicist Marko Grčić, a o de Sadeu Žarko Paić i autorica predgovora hrvatskog izdanja Annie Le Brun. Radovan Ivšić (1921.), pjesnik, dramatičar, potkraj 1954. odlazi u Pariz, gdje živi i danas. Sudjelovao u nadrealističkom pokretu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙