FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za medije podržao izvješća o programu i poslovanju HRT-a

ZAGREB,21. rujna(Hina) - Saborski Odbor za informiranje i medije danasje podržao izvješća Programskog vijeća HRT-a i vodstva te kuće oprogramu i poslovanju HRT-a, a za razliku od prošlotjednih rasprava natu temu, rasprava o tome prošla je u daleko mirnijem tonu.
ZAGREB,21. rujna(Hina) - Saborski Odbor za informiranje i medije danas je podržao izvješća Programskog vijeća HRT-a i vodstva te kuće o programu i poslovanju HRT-a, a za razliku od prošlotjednih rasprava na tu temu, rasprava o tome prošla je u daleko mirnijem tonu.

Za razliku od prošlotjednih burnih rasprava na odborima, ovoga puta nitko se nije osvrnuo na tvrdnje predsjednika Programskog vijeća Zdenka Ljevaka, koji je i danas ponovio da su na neke članove Vijeća pojedinci vršili pritisak pri izboru vodećih kadrova na HRT-u.

Jedino je vanjski član Odbora, predsjednik Novinarskog društva Dragutin Lučić, spominjući "nepristojno ponašanje" zastupnika prema Ljevaku na prošlotjednim odborskim sjednicama, izjavio da "neki, koji su s kalašnjikovima hodali po redakcijama, ne mogu biti uzor za slobodu medija".

Iako s puno manje žestine nego prošloga tjedna, i danas je raspravljano o tome je li na sastanku saborskog Predsjedništva i vodstva HRT-a vršen pritisak i je li bilo pokušaja da se utječe na uređivačku politiku te kuće.

Dok su SDP-ovi članovi Odbora Nenad Stazić i Antun Vujić upozorili da su "pojedinci iz Sabora" pritiscima pokušavali utjecati na televizijski program, HDZ-ova zastupnica Katarina Fuček zagovarala je stav da nije bilo riječi ni o nikakvim pritiscima, nego o izražavanju mišljenja, odnosno kritika na nedovoljno praćenje Sabora u informativnom programu HTV-a.

SDP-ovci su nedopustivima ocijenili navodne pritiske predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, o kojima su pisali mediji, da će HRT-u, ne promijeni li uređivačku politiku, Sabor ukinuti pristojbu.

Fuček je, pak, pozvala vodstvo HRT-a da više poradi na profesionalizmu svojih urednika i novinara kako bi program, posebno informativni bio što objektivniji i raznolikiji.

Na njezinu primjedbu da bi se u središnjim informativnim emisijama morali naći čelni ljudi Sabora i njihove aktivnosti, bez obzira je li vijest o tom događaju "dosadna", reagirao je Stazić, istaknuvši da vijest, da je se uvrsti u emisiju, mora biti zanimljiva.

Predsjednica Odbora Željka Antunović (SDP) kazala je kako ne sumnja u dobru namjeru saborskog Predsjedništva, ali smatra da je Predsjedništvo pogriješilo u načinu iskazivanja mišljenja jer, po njoj, način na koji ga je iskazalo "može spadati su sferu pritiska".

Ni ona, kaže, nije u potpunosti zadovoljna programom i poslovanjem HRT-a, iako prepoznaje pozitivne pomake.

"Za mene nije profesionalno da se sada predsjednik Sabora pokazuje u Dnevniku kako gradom šeće s dvoje djece, ali isto tako nije profesionalno ni da jedna od središnjih vijesti u Dnevniku bude kada jedan građanin prvo postavi, pa odnese neku ploču", dodala je Antunović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙