FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OD KRAJA RUJNA JEDNOSTAVNIJI UVOZ KUĆNIH LJUBIMACA

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Za uvoz kućnih ljubimaca koji ostaju uvlasništvu, odnosno nisu namijenjeni daljnoj prodaji, njihovi uvozniciubuduće neće trebati posebno rješenje resornog Ministarstvapoljoprivrede.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Za uvoz kućnih ljubimaca koji ostaju u vlasništvu, odnosno nisu namijenjeni daljnoj prodaji, njihovi uvoznici ubuduće neće trebati posebno rješenje resornog Ministarstva poljoprivrede.

To je ujedno i glavna novina novog Pravilnika o pošiljkama životinja i proizvoda životinjskog podrijetla koje podliježu veterinarsko-zdravstvenoj kontroli za koje nije potrebno rješenje Uprave za veterinarstvo, i o pošiljkama proizvoda životinjskog podrijela koje ne podliježu veterinarsko-zdravstvenom pregledu i kontroli, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Taj je Pravilnik objavljen jučerašnjim Narodnim novinama, a stupit će na snagu krajem rujna.

Od tada za uvoz kućnih ljubimaca - psi, mačke, ukrasne i egzotične ptice, zamorci, hrčci, i dr. koji nisu namijenjeni daljnjoj prodaji i ostaju u vlasništvu uvoznika više neće trebati posebno rješenje Uprave za veterinarstvo, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Uvoz i provoz kućnih ljubimaca trebat će pratiti propisana međunarodna svjedodžba o zdravlju životinja (veterinarski certifikat), a psi moraju biti označeni u skladu s Pravilnikom o označavanju pasa, te moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće.

Odredbama Pravilnika točno su nabrojane i pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla koje će se moći uvoziti bez rješenja Ministarstva.

Tako će se bez rješenja Uprave za veterinarstvo, kojim se potvrđuje da ne postoje veterinarsko-zdravstvene smetnje, moći uvoziti npr. toplinski obrađeni proizvodi životinjskog podrijetla, ako ih prati međunarodna svjedodžba o zdravstvenoj ispravnosti pošiljke (veterinarski certifikat), kao što su konzerve svih vrsta, sterilizirano i pasterizirano mlijeko u maloprodajnoj ambalaži; sterilizirani i pasterizirani mliječni proizvodi, osim sira, u maloprodajnoj ambalaži; mlijeko u prahu; mesni ekstrakt; sladoled; maslac.

Bez Rješenja Ministarstva mogu se provoziti i sve pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla odnosno proizvoda koji podliježu veterinarsko - zdravstvenoj kontroli.

Veterinarsko-zdravstvenoj kontroli u uvozu, provozu, te izvozu ne podliježu proizvodi koji sadrže sirovine životinjskog podrijetla (kao npr. konditorski proizvodi, čokoladni namazi, capuccino i ostala bijelila za kavu, kreme i pudinzi u prahu, biljno vrhnje, dječja hrana na bazi mlijeka u prahu, dijetetski proizvodi na bazi mlijeka u prahu, biljni maslac i biljni sir, tjestenine s jajima, majoneze, i sl.). Veterinarsko-zdravstvenoj kontroli ne podliježu ni mikroorganizmi koji se koriste za pročišćavanje voda i u slične svrhe, stanične kulture, antitijela i antigeni koji se koriste u znanstveno-istraživačke svrhe; štavljene i poluštavljene kože, tvornički prerađene vune, dlake i perja; te sirovine koje služe za proizvodnju stočne hrane isključivo biljnog podrijetla osim sijena i stelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙