FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) -
ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) -

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader rekao je danas da će Vlada idućih mjeseci intenzivno pratiti stanje u prometu, te će, dođe li do trajnog smanjenja broja poginulih, razmotriti mogućnost ublažavanja zakonskog propisa po kojem nije dozvoljen alkohol u krvi vozača. "Pratit ćemo statistiku i ako doista dođe do trajnog smanjenja broja smrtnih slučajeva, ozbiljno ćemo razmisliti o ublažavanju propisa", izjavio je Sanader u Hrvatskom saboru. Da smo ovim zakonom spasili i jedan život, isplatilo se, rekao je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

ZAGREB - Tri sindikata obrazovanja i znanosti, koji okupljaju 70 posto zaposlenih, najavili su danas provedbu referenduma o štrajku jer su nezadovoljni odnosnom Vlade prema toj djelatnosti, a ponajviše zbog propalih pregovora o povećanju plaća koje za drugim javnim službama zaostaju 12 posto. Referendum će se provesti 22. i 23. rujna, a ako se većina članstva izjasni za štrajk, on bi bio organiziran 5. listopada, na Dan učitelja.

DUBROVNIK - HSP smatra da bi probleme sa Slovenijom trebalo rješavati pojedinačno, a ne u paketu. Odnosi sa Slovenijom, Međunarodni monetarni fond (MMF), te projekt Družba Adria bile su teme današnje konferencije za novinare predsjednika Hrvatske stranke prava Ante Đapića u Dubrovniku. Govoreći o projektu Družba Adria predsjednik HSP-a kazao je kako će HSP predložiti povlačenje Hrvatske iz njega. Glede odnosa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om) HSP je zamjerio hrvatskoj Vladi zbog prihvaćanja novog stand by aranžmana bez prethodne saborske rasprave.

ZAGREB - Na seminaru "Nacionalne manjine u lokalnoj zajednici", koji se održava u Zagrebu danas i sutra, pozornost je usmjerena na primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u svakodnevnom životu, na čijoj provedbi će, kako je reka potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, ustrajati hrvatska Vlada . Potpredsjednica Kosor u uvodnoj riječi napomenula je to prvi u nizu seminara kojim se želi započeti sustavno informirati i obrazovati članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina i time pokrenuti bolja suradnja vijeća s lokalnom upravom i državnim tijelima kao preduvjet njihova uključivanja u proces odlučivanja.

SPLIT - Predsjednik Uprave Brodosplita Predrag Čudina i vlasnik grčke kompanije Elka Shipping Spyros Karnessis, u nazočnosti ministra gospodarstva Branka Vukelića, potpisali su danas Ugovor o gradnji četiriju tankera panamax, vrijednih ukupno 168 milijuna dolara. Splitsko brodogradilište tim je ugovorom osiguralo zaposlenost kapaciteta do kraja 2009. godine, istaknuo je ministar Vukelić, ujedno predsjednik Nadzornog odbora Brodosplita.

ZAGREB - U okviru međunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo" danas je od 9.30 do 12 sati u hrvatskom zračnom prostoru letio mađarski promatrački zrakoplov AN 26 opremljen posebnom opremom kojem su naše vlasti, u okviru sporazuma odobrile snimanje objekata, doznaje se danas iz MORH-a. U taj sporazum učlanjeno je 36 država sjeverne hemisfere, a naša zemlja bi mu trebala pristupiti iduće godine. Cilj mu je izgradnja međusobnog povjerenja i sigurnosti.

ZAGREB - Na repertoaru dramskog kazališta "Gavella" u kazališnoj sezoni 2004./2005. bit će četiri premijere, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Darko Stazić, dodavši kako će kazalište svoje predstave izvoditi u zemlji i inozemstvu. U listopadu su na repertoaru "Opasne veze" Christophera Hamptona, u režiji Ivana Lea Leme, zatim u prosincu "Prije sna" u režiji Nenni Delmestre, a "Sudnji dan" u režiji Georgija Para bit će premijerno izvedeno u veljači, dok predstava "Ptičice" biti premijerno izvedena u svibnju.

ZAGREB - Pogranični policajci uhitili su noćas u mjestu Zalužje, uz slovensku granicu, 18 ilegalnih emigranata i njihova vodiča koji ih je pokušao prebaciti u Sloveniju, izvijestila je danas varaždinska policija. Među privedenim strancima su 14 državljana Turske, te po dva državljana Pakistana i Kine. Prilikom uhićenja vodič emigranata, 41-godišnji slovenski državljanin lakše je ozlijeđen jer je, prema policijskim tvrdnjama, pružao otpor, pa su policajci upotrijebili "sredstva prinude". U incidentu je lakše ozlijeđen i jedan pogranični policajac.

DIVULJE /VRLIKA - Požar niskog raslinja, maslinika i borove šume kod Kaštel Sućurca je lokaliziran, a u tijeku je dežurstvo na požarištu, izvijestio je Državni vatrogasni operativni centar. Oko 11 sati nastao je požar makije i borove šume kod Marčane i u pomoć istarskim vatrogascima upućena su dva protupožarna zrakoplova Canadair. Požar na planini Dinari iznad vrličkog naselja Koljani uglavnom je pod nadzorom, dok je u Splitu jutros priveden 36-godišnjak za kojeg se sumnja da ga je namjerno izazvao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙