FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TUNIŽANIN I ŠPANJOLAC DOBITNICI UNESCO-OVE NAGRADE ZA ARAPSKU KULTURU

ZAGREB/PARIZ, 6. rujna 2004. (Hina) - UNESCO-ova nagrada za arapskukulturu za 2004. dodijeljena je tuniškom sociologu AbdelwahabuBouhdibi i španjolskom povjesničaru Juanu Vernetu Ginesu, priopćeno jeu ponedjeljak iz sjedišta organizacije u Parizu.
ZAGREB/PARIZ, 6. rujna 2004. (Hina) - UNESCO-ova nagrada za arapsku kulturu za 2004. dodijeljena je tuniškom sociologu Abdelwahabu Bouhdibi i španjolskom povjesničaru Juanu Vernetu Ginesu, priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta organizacije u Parizu.

Nagradu Sharjah 2004. dodijelio je glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura, na temelju preporuke međunarodnog ocjenjivačkog suda koji je odlučivao između 45 nominiranih kandidata iz 37 zemalja.

Španjolski povjesničar Juan Vernet Gines, rođen 1923. u Barceloni, ugledni je stručnjak za arapsku znanost i razvoj znanosti, osobito astronomije i kartografije, u srednjem vijeku i renesansi. Autor je gotovo 40 knjiga i više od 300 znanstvenih članaka. Nagrađen je, kako je priopćeno, zbog svojih "napora na očuvanju mjesta koje arapska kultura zauzima u španjolskoj povijesti".

Abdelwahab Bouhdiba, rođen također 1923. u Kairouanu, profesor je sociologije na Tuniškom sveučilištu, a diplomirao je i filozofiju i književnost. Od 1995. predsjednik je Tuniške akademije znanosti i umjetnosti u Kartagi Beit Ai Hikma. Ocjenjivački sud odao mu je priznanje za njegovu "bogatu i duboku analizu arapske kulture, čime je pridonio dijalogu između kultura i civilizacija".

Nagradu Sharjah, koja uključuje novčanu nagradu od 25.000 dolara za svakog laureata, izvršni odbor UNESCO-a utemeljio je 1998. zahvaljujući sredstvima koje je donirala vlada Sharjaha (jedan od sedam emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata).

Dodjeljuje se pojedincima, skupinama i institucijama za njihov izniman doprinos razvoju i promociji arapske kulture u svijetu.

Godine 2001. dodijeljena je profesorima Abdulazizu El Makalehu (Jemen) i Na Zhongu (Kina), a 2003. marokanskom piscu Bin Salemu Himmichu i bosanskohercegovačkom profesoru Esadu Durakoviću.

Svečano uručivanje ovogodišnjih nagrada predviđeno je za 1. listopada u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙