FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA PETICIJI "PRAVO NA ČAŠU VINA" 171 TISUĆA POTPISA

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Peticiju Hrvatske obrtničke komore(HOK) "Pravo na čašu vina" protiv odredbe o 0,0 promila iz novogZakona o sigurnosti prometa na cestama, potpisalo je do danas 171.317građana, a nakon stupanja na snagu te odredbe, po rezultatima anketeHOK-a, čak 70 posto ugostitelja bilježi pad prometa za 30 do 50posto.
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Peticiju Hrvatske obrtničke komore (HOK) "Pravo na čašu vina" protiv odredbe o 0,0 promila iz novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, potpisalo je do danas 171.317 građana, a nakon stupanja na snagu te odredbe, po rezultatima ankete HOK-a, čak 70 posto ugostitelja bilježi pad prometa za 30 do 50 posto.

Te je podatke na današnjoj konferenciji za novinare iznio predsjednik HOK-a Stjepan Šafran, koji je ujedno najavio kako će predstavnici HOK-a danas peticiju odnijeti u Hrvatski sabor.

Tom će prilikom biti zatraženo da se prijedlog HOK-a za promjenu odredbe o 0,0 promila na 0,5 promila uvrsti hitno na raspravu u Saboru te pokrene postupak promjene Zakona o sigurnosti prometa.

Šafran je kazao kako je anketu HOK-a o promjenama u poslovanju nakon stupanja na snagu spomenutog zakona ispunilo 2.226 obrtnika i poduzetnika - ugostitelja, od kojih je samo 0,9 posto izjavilo kako ne bilježi gubitke, a njih 0,4 posto bilježi porast prometa. Istodobno, 98,8 posto ispitanika izjavilo je kako bilježi smanjenje prometa u rasponu od 10 do više od 50 posto.

Također, 79 posto ispitanih ugostitelja ne slaže se s odredbom o 0,0 promila, istodobno podržavajući sve ostale odredbe Zakona.

Pokretanjem peticije, odnosno inicijative za promjenu Zakona, HOK želi, rekao je Šafran, zaustaviti pad prometa i dohodaka oko 20 tisuća ugostitelja, a time i zaštititi egzistenciju njih i njihovih obitelji. Dodao je i kako dugoročnije smanjenje prometa može rezultirati smanjenom potrebom za zaposlenicima u ugostiteljstvu, odnosno otpuštanja.

Promjenom zakona, zaključio je, ujedno bi se očuvala i ravnopravnost s konkurentskim turističkim zemljama u okruženju, poput Austrije i Slovenije, koje toleriraju do 0,5 posto promila alkohola u krvi ili Italije u kojoj je ta granica 0,8 promila, rekao je Šafran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙