FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAZNOLIKA KORPORATIVNA IZVJEŠĆA POTAKNULA ULAGAČE NA OPREZ

NEW YORK, 12. rujna 2004. (Hina) - Raznolika korporativna izvješća teočekivanje govora predsjednika američke središnje banke Fed-a osituaciji u gospodarstvu protekloga su tjedna ulagače na svjetskimburzama držali na oprezu, unatoč nastavljenom klizanju cijena nafte.
NEW YORK, 12. rujna 2004. (Hina) - Raznolika korporativna izvješća te očekivanje govora predsjednika američke središnje banke Fed-a o situaciji u gospodarstvu protekloga su tjedna ulagače na svjetskim burzama držali na oprezu, unatoč nastavljenom klizanju cijena nafte.

Njujorški Dow Jones indeks u proteklih je tjedan dana ojačao pola postotnog boda, nastavivši tako nizati dobitke 5. tjedan uzastopno, dosegnuvši 10.313 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 2,7 posto na vrijednosti, što predstavlja njegov najveći postotni dobitak u protekla tri tjedna, te iznosi 1.894 boda.

Tehnološke dionice bile su najveće dobitnice, a poticaj njihovim kupovinama stigao je iz Nokije, vodećeg svjetskog proizvođača mobitela, koja je podigla svoje procjene rasta prodaje i zarade u trećem tromjesečju zbog veće potražnje. Najveća potražnja vladala je za dionicama Texas Instrumentsa, najvećeg svjetskog proizvođača čipova za bežične telefone, ujedno i najvećeg Nokijina dobavljača. Cijene njegovih dionica skočile su više od 10 posto. Cisco Systemsu, vodećem svjetskom proizvođaču mrežne opreme, dionice su poskočile za 1,6 posto, nakon što im je brokerska tvrtka CIBC World Markets podigla investicijski rejting. Podršku rastu cijena dala je i dionica General Electrica, ojačavši 1,5 posto, pošto su analitičarske tvrtke podigle procjene njegovih poslovnih rezultata za ovu godinu.

S druge, pak, strane, dionice Coca-Cole pritiskale su vrijednost Dow Jones indeksa, nakon što je ta najveća svjetska punionica bezalkoholnih pića snizila svoje procjene zarade za ovu godinu. Njezine dionice potonule su gotovo pet posto. Brokeri su, pak, snizili investicijski rejting dionicama Motorole, navodeći kao razlog sve veću slabost na tržištu bežičnih telefona, što je bilo razlogom spuštanja cijena njegovih dionica za gotovo četiri posto. "Ulagači se još nisu vratili na tržište s punom pozornošću", ocjenjuje strateg J. P. Morgan Private Banka, Jack Caffrey. Na Wall Streetu je posljednjih nekoliko tjedana bilo vrlo mirno, jer su ulagači na godišnjim odmorima. "Mislim i da se sve više pitaju kakva će biti nova sezona korporativnih izvješća", rekao je.

Osim niza nešto lošijih procjena ovogodišnjih dobiti, ulagači su bili usredotočeni i na govor Greenspana pred kongresnim Odborom za proračun, u kojem je ocijenio da se američko gospodarstvo izvuklo iz nedavno zabilježenog usporavanja aktivnosti te da ponovno dobiva na snazi. Istodobno, Fed-ova 'bež knjiga' pokazala je da je gospodarstvo u mnogim dijelovima SAD-a raslo po sporijoj stopi krajem srpnja te da je osobna potrošnja u kolovozu oslabila. Stoga trgovci dionicama smatraju da je vrlo vjerojatno da će Fed-ovo Vijeće za operacije na otvorenom tržištu već na ovomjesečnom sastanku podići kamatne stope, no da je učestalost daljnjeg podizanja kamatnih stopa manje izvjesna

U žiži pozornosti tržišta i nadalje je naftno tržište. Cijena barela nafte na američkom tržištu u utorak je u jednom trenutku pala i ispod 43 dolara, završivši poslovanje na 43,3 dolara. Američke naftne rafinerije u Meksičkom zaljevu izbjegle su štete od tornada Francesa, doprinijevši tako padu cijena, dok iz OPEC-a tvrde da je tržište dobro opskrbljeno. "Mislim da tržište reagira na dva faktora, i to klizanje cijena nafte te dobre podatke o zaposlenosti objavljene prošloga tjedna", kazao je Peter Cardillo. Analitičar SW Bach and Co. "Rujan bi mogao biti pozitivniji za tržišta dionica nego inače, jer postoje znakovi da gospodarstvo izlazi iz faze usporavanja rasta", dodao je.

Najnovija poslovna izvješća kompanija odašilju pomiješane signale iz korporativne Europe, zbog čega su vrijednosti europskih burzovnih indeksa u proteklih tjedan dana tek neznatno oscilirale. Tako je londonski Ftse indeks oslabio svega 0,1 posto, na 4.545 bodova. Frankfurtski DAX porastao je istodobno 0,5 posto, na 3.886 bodova.

Na tržištima je očit slab apetit za daljnjom kupovinom dionica nakon što je nedavno spuštanje cijena nafte potaknulo oporavak njihovih cijena. Cijene dionica sredinom kolovoza potonule su na najnižu razinu od početka godine, no otada su ojačale oko šest posto, potpomognute padom cijena nafte s rekordnih razina. Stratezi upozoravaju na inflaciju koja bi mogla u srednjem roku ojačati, ako cijene nafte opet počnu rasti. "Uporno visoke cijene nafte i rizici od njihova spiralnog skoka mogli bi povećati inflatorna očekivanja u idućih nekoliko tromjesečja", priopćili su stratezi Goldman Sachsa. "Nedavni oštar pad cijena nafte vjerojatno će biti kratkotrajan", dodali su.

Neki ulagači čini se da su više zabrinuti usporavanjem korporativne potrošnje. "Ono što pomalo razočarava su trendovi u kapitalnoj potrošnji", izjavio je Walter Kemmsies, strateg pri J. P. Morganu. Kompanije su neodlučne u trošenju novca na ulaganja u nove projekte ili pogone i strojeve, čak i u sektorima koji imaju snažnu cjenovnu moć poput energetike, rudarstva i proizvodnje kovina, kazao je. Primjerice, proračuni za ulaganje u informatičko-tehnološku potrošnju ove su godine 2,1 posto manji, što odražava nedostatak tehnologija koje se moraju pod svaku cijenu imati, ali i zbog makroekonomskih zabrinutosti.

U prilično skromnoj sezoni novih poslovnih izvješća europskih korporacija francuske kompanije privukle su pozornost. Francuska građevinska i telekom tvrtka Bouygues postigla je rast cijene dionice za 1,6 posto budući je izvijestila o čak 92 posto višoj dobiti u prvoj polovini godine. Banka Credit Agricole ostvarila je neto dobit koja je premašila očekivanja analitičara, što je ojačalo njezine dionice za 1,2 posto. No, vodeća gubitnica bila je dionica najveće europske hotelske kompanije Accor, potonuvši gotovo šest posto uslijed razočaranja slabim rastom polugodišnje dobiti. U toj skupini bile su i dionice Compass Grupa, catering giganta, te konzultantske tvrtke za računalne kompanije Capgeminija, čije su dionice pretrpjele teške gubitke zbog lošijih poslovnih rezultata od očekivanja. Compassu je izbrisana gotovo četvrtina njegove tržišne kapitalizacije, a Capgemini je zabilježio pad cijena dionica za 12 posto.

Svjetla točka bila je finska Nokia, izvijestivši da u trećem tromjesečju očekuje snažniju potražnju za mobilnim telefonima. To je podiglo cijene njezinih dionica za gotovo 9 posto

"Europsko gospodarstvo nije izbjeglo globalno usporavanje aktivnosti koje se dogodilo tijekom ljeta, no općenito smo optimistični u vezi poslovnog ciklusa u eurozoni", stoji u priopćenju stratega J.P. Morgana. Globalna tržišta dionica imala su podršku zbog niskih cijena, snažnih profita korporacija i pada cijena nafte, kazali su u toj investicijskoj banci, u kojoj očekuju da Europska središnja banka podigne kamatne stope tek u prosincu.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u tom je razdoblju porastao 0,6 posto, na 11.170 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙